4 küüslaugutoitu - küüslaugusupist kukliteni

Pille Petersoo
01.02.2017
Mõnusad küüslaugukuklid. | Juta Kübarsepp

Küüslaugu, eriti Peipsi küüslaugu väärtust osatakse meie köögis vägagi hinnata ja küüslauk on kasutusel nii maitseköögivilja kui ka tervistava toidulisandina. Küüslauk andis rammu ka Egiptuse püramiide ehitanud orjadele, nii et talvehooajal tasub küüslaugust turgutust otsida küll! 

Küüslauku võib süüa toorelt, kuigi enamasti seda hautatakse, praetakse või küpsetatakse. Veebruarikuu retseptides tehakse kõike. Terveid küüslaugumugulaid võib suvel ka grillile küpsema panna!
Itaalia köögis on populaarne gremolata ehk küüslaugu, sidruni ja peterselli segu. Meile nii tuttav ürt petersell sobib tõesti küüslauguga eriti hästi. Ürtidest sobivad küüslauguga hästi veel basiilik, estragon, koriander, loorber, murulauk, pune, rosmariin, salvei ja tüümian. Happelised sidrun ja tomat sobivad särtsaka küüslauguga kenasti. Küüslauk lisab vajaliku maitsenüansi erinevale lihale, eriti näiteks (noor)lamba- ja sealihale.  
 

Küüslaugusupp

Tšehhi köögist pärit lihtne supp (česnečka) on üllatavalt jõulise maitsega. Meeldib kindlasti kõikidele neile, kellele meeldivad sibulasupid, lisaks on lihtne teha ning see on ka soodne kodune toit. 

Neljale

50 g võid

1 väike sibul

3–4 suurt küüslauguküünt

0,5 tl köömneid

7,5 dl kana- või köögiviljapuljongit

2–3 kartulit

soola ja musta pipart

serveerimiseks krutoone ehk võis või õlis praetud saia- või nisuleivakuubikuid

Valmistamine:

  1. Haki sibul ja küüslauguküüned peenelt. Kuumuta potis või, lisa sibul ja küüslauk ning prae hästi tasasel tulel umbes 5 minutit.
  2. Lisa köömned, sega läbi, siis lisa kuum puljong.
  3. Koori kartulid, lõika väikesteks kuubikuteks ja pane potti. Maitsesta soola-pipraga. Keeda suppi tasasel tulel 10–15 minutit, kuni kartulid on küpsed. 
  4. Serveeri krõbedate saiakuubikutega, kaunistuseks võid lisada ka veidi peterselli. 
food
Tšehhi köögist pärit lihtne supp (česnečka) | Juta Kübarsepp
food
Kana 40 küüslauguküünega | Juta Kübarsepp

Kana 40 küüslauguküünega

Prantsuse köögist pärit ahjuroog, lihtne ja ääretult maitsev! 

Neljale-viiele

1 terve kana või 4–5 kondi ja nahaga kanakintsu

oliiviõli

3–4 tervet Peipsi küüslauku

1 väike sidrun

tüümianioksi

soola ja musta pipart

Valmistamine:

  1. Kui kasutad tervet kana, siis lõika see tükkideks. Maitsesta kanatükid soola-pipraga, tõsta paraja suurusega ahjuvormi.
  2. Nirista peale oliiviõli, lisa poolitatud sidrun ja mõned tüümianioksad. Pane 200-kraadisesse ahju ja küpseta umbes 30 minutit, kuni kana on pealt kenasti kuldne.
  3. Samal ajal koori küüslauguküüned (kevadeti, kui on saada noori küüslauke, võid need koorimata jätta). Võta kanatükid ahjust välja, lisa küüslauguküüned ahjuvormi ja nirista peale veel oliiviõli. Küpseta veel 20–25 minutit, kuni kana on läbinisti küps ja küüslauguküüned mõnusalt karamelliseerunud. Kui tundub, et küüslauguküüned on küpsed, aga kana tahab veel ahjus olla, võta küüslauguküüned kurnlusikaga välja ja hoia neid soojas. 
  4. Puista roale mõned värsked tüümianioksad ja serveeri. Kõrvale sobib värske salat, ent võid ahjuvormi panna ka tükeldatud kartuleid ja serveerida rooga ahjukartulitega.
Mõnusad küüslaugukuklid | Juta Kübarsepp

Mõnusad küüslaugukuklid

Pidusaia põhimõttel valmistatud küüslaugukuklid sobivad hästi mõne lihtsama püreesupi kõrvale. Kasuta kindlasti kinnist koogivormi või vooderda vorm hoolikalt ümbertringi fooliumi või küpsetuspaberiga. Kui sul on, siis kasuta küüslauguvõi asemel hoopis koduaia ürtidega Saaremaa võid või Gourmet Clubi karulauguga võid.

12 kuklit

300 g nisujahu

50 g kaerahelbeid või muid pudruhelbeid (u 1,25 dl)

25 g värsket pärmi või 1 kuivpärmipakike

1 sl suhkrut

1 tl soola

2 sl õli

2,5 dl sooja piima

Küüslauguvõi:

50 g külma võid

2 hakitud küüslauguküünt

3 sl hakitud peterselli

Valmistamine:

  1. Sega kuivained tainakausis. Kui kasutad kuivpärmi, lisa see niisama; kui kasutad värsket pärmi, siis murenda see sõrmede abil jahusegu sisse hästi peenikeseks puruks. Lisa õli ja seejärel soe piim ning sõtku tainas ühtlaseks. Kui segu on liiga kuiv, lisa lusikatäis piima; kui liiga märg, lisa lusikatäis või kaks jahu. 
  2. Kata tainakauss puhta köögirätikuga või toidukilega ning lase soojas ja tuulevaikses kohas kahekordseks kerkida.
  3. Sõtku tainas kergelt jahusel laual läbi, siis jaga 12 võrdseks tükiks ja veereta need pallideks. Aseta 24–26 cm ümmarguse koogivormi sisse: 9 kuklit piki serva, 3 keskele. Kata taas puhta rätiga ja lase soojas u 20–30 minutit kerkida.
  4. Samal ajal riivi või ja sega hakitud küüslaugu ja peterselliga ühtlaseks. (Võid kasutada ka karulauguvõid või koduaia ürtidega võid.) Vormi võist 12 pallikest. Vajuta jahuse pöidlaga iga kukli keskele süvend, pista sinna küüslauguvõi.
  5. Küpseta 200-kraadises ahjus 15–20 minutit, kuni kuklid on kenasti kuldsed. 
Küüslaugukrevetid | Juta Kübarsepp

Küüslaugukrevetid

Lihtne Hispaania tapa-roog ehk suupiste, mis jääb maitsvaim suurte hiidkrevettidega. Kui kasutad külmutatud krevette, siis lase neil esmalt aeglaselt külmkapis sulada ja kurna hoolikalt. 

Neljale kuni kuuele

500 g kooritud hiidkrevette

2 sl võid

1 sl oliiviõli

2–3 hakitud suurt küüslauguküünt

hakitud värsket peterselli

soola ja musta pipart

soovi korral hakitud tšillit või kuivatatud tšillihelbeid

Valmistamine:

  1. Kuumuta suurel pannil või ja oliiviõli. Lisa krevetid ja küüslauk ning kuumuta värskeid krevette 4–5 minutit, kuni need on kenasti roosakad. Kui kasutad keedetud krevette, siis piisab 2–3 minutist. 
  2. Sega juurde petersell ja tšilli, maitsesta soola-pipraga ja serveeri. Kõrvale paku maitsvat nisuleiba, millega saab tekkinud kreveti-võileeme pannilt või serveerimiskausist kenasti kätte. 

 

 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid