Bulgaaria küpsisekook

Pille Petersoo
Juta Kübarsepp

Бисквитена Торта on justkui meie valenapooleon ehk siis keedukreemiga küpsisetort. Väga armastatud Bulgaarias, kus sellest liigub mitu varianti. Siin on üks klassikalisemaid. 

 

360 g ehk 2 pakki kandilisi (kakao)küpsiseid
700 ml piima
150 g suhkrut
2 sl vanillisuhkrut
3 munakollast
60 g nisujahu
60 g maisitärklist või vanillikastmepulbrit 

100 g võid 

 

Valmista esmalt keedukreem. Sega potis suhkur, jahu ja maisitärklis või vanillikreemipulber omavahel. Vispelda juurde munad ning seejärel vispelda jaokaupa juurde piim. Tõsta pott tulele ning kuumuta tasasel tulel pidevalt segades, kuni keedukreem pakseneb (maisitärklis peab paksendamiseks keemistemperatuurini kuumenema ehk kaste peab paar korda mulksuma). Tõsta pott tulelt, lase paar minutit jahtuda. Siis vispelda juurde toasoe või. 

Loe küpsised kokku ja arvuta, mitu kihti saad/soovid teha. Vali selle järgi ka vormi suurus. Meie kook on neljakihiline, aga võid teha ka kahe- või kolmekihilise koogi. 

Vooderda sobiva suurusega vorm küpsetuspaberiga. Aseta peale kiht küpsiseid. Siis kiht kreemi, siis kiht küpsiseid ja siis ülejäänud kreem jne, kuni küpsisekihid on laotud ja kreem otsas. Pealmiseks kihiks jääb kreem. 

Kata vorm pealt toidukilega ning tõsta järgmise päevani külmkappi maitsestuma. 

Enne serveerimist kaunista marjade, riivitud šokolaadi, hakitud kreeka pähklite või muu meelepärasega.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid