Ahvatlevad maguskirsid

Kersti Kahu
Polli murel. | Kersti Kahu

Maguskirsipuu on kultuur, mis kindlalt kuulub meie koduaeda. Mis võiks olla aias veel ilusam kui kevadel valges õitemeres lõhnav ja mesilastest sumisev kirsipuu.

Maailmas on rahvaid, kelle jaoks on nende õitsemise aeg väga eriline ja püha. Nii on näiteks Jaapanis aretatud palju sorte-vorme, mida hinnatakse kõrgelt ainuüksi nende imeilusate õite pärast.

Eestlane hindab aga kirsipuud ikka rohkem maistel kaalutlustel – tänu isuäratava välimusega maitsvatele viljadele. On inimesi, kes tunnistavad, et maguskirsse võib süüa lõpmatuseni, aga isu ikka otsa ei saa. Samuti on nad kõrge toiteväärtusega. 100 g kirsse annab umbes 55 kilokalorit energiat. Eestis kasvatatavad maguskirsid sisaldavad sordist ja aastast olenevalt 5,1–13,6% suhkruid ja 6–26 mg C-vitamiini 100 g toorkaalu kohta. Peale selle leidub tumeda viljalihaga kirssides antotsüaane, mis kaitsevad organismi vabade radikaalide kahjuliku toime eest.

Edasi lugemiseks

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid