AMPSA TERVISEKS: hapendatud sügissalat kapsa, peedi ja porgandiga

Jana Olesk
Jana Olesk

Selle salati tegemiseks on mõistlik osta köögiviljad turult või mõnest talust, kus loodetavasti on kasutatud vähem keemilisi kasvusoodustajaid, mis võivad hapendusprotsessi rikkuda.

Sügis on päriselt kohal ja pole paremat aega tervislikuks hapendatud salatiks, mis pungil kasulikke probiootikume ja vitamiine. 

Vaja läheb:

1 keskmise suurusega peakapsas

3 keskmise suurusega punast peeti

4 suuremat porgandit

3 punast sibulat

1 küüslauk

punt peterselli

soola – hapendamiseks sobib Himaalaja sool või meresool, joodi sisaldavad soolad selleks ei sobi

 

Tee salatit nii:

1. Puhasta värsked köögiviljad ja riivi, ribasta või tee kuubikud just nii, nagu sulle meeldib. Küüslaugu võiks lõigata viiludeks, mitte suruda läbi küüslaugupressi. Pane kõrvataha ka nipp, et ,ida rohkem on viljadel lõikepinda, seda enam immitseb neist mahla välja.

2. Sega tükeldatud köögiviljad suuremas kausis segamini ja lisa soola. Soola peaks olema nii palju, et toorsalat oleks palju soolasem kui see, mida tahaks kohe kausist sööma hakata. Nii et kui on „liiga hea“, pane natuke soola juurde. Jäta salat umbes 15 minutiks seisma, sest nii aitab sool köögiviljast mahlad paremini kätte saada.

3. Võta appi puust nui või tugevad käed ja suru, mulju ja pigista segu seni, kuni vedelik katab köögiviljad. Kui juhtub, et piisavalt mahla kätte ei saa, võid lõpus lisada veidike soolvett (hapendamise soolalahus: 50 g soola ja 950 ml vett).

4. Võta laiema suuga klaas- või keraamiline purk ning pese see kuuma veega.

5. Pane peenestatud köögivili purki, suru kogu kraami nii tihedalt purki, et köögivilja vahele ei jääks õhuavasid ning kõik on tihedalt kokku pressitud. Ära pane purki liiga täis. Lõpptulemusena peaks vedelik katma pealmise köögiviljakihi, vastasel juhul võib tekkida hallitus või pehmenemine.

6. Purgi võiks panna mõnele alusele, sest süsihappegaas, mis eralduma hakkab, tõstab vedelikutaset, samas tekib aja jooksul ka köögiviljadest mahla juurde ja see võib üle purgiääre niriseda.

7. Kui kogus on väike, võib iga päev kontrollida, kas pealispind on vedelikuga kaetud, ja segu natuke allapoole suruda. Kui aga kogus on suurem, võib ka raskuseks miskit peale panna, nii nagu kapsast hapendadestehakse. Juba kolmandal päeval võib vähehaaval maitsma hakata. Kui maitse ja happesus on sinu jaoks paras, tõsta purk kohe jahedasse, sest siis hapnemisprotsess aeglustub ja saad oma lemmikmaitset kauem nautida.

 

Selle retsepti järgi saad umbes 1,5 l salatit ning lisaks veel 250–300 ml purgikese.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid