ENNE ja PÄRAST: 5 nippi, kuidas jätta hüvasti köögis valitseva segadusega

Värskenduskuuri läbinud kööki polnud juba üle 20 aasta üldse remonditud. | undefined

Ka kõige kaunim köök ei näe just kuigi ilus välja, kui seal valitseb korralagedus. Nippe, kuidas hoida köök igapäevaselt kenasti korras.

 

Värskenduskuuri läbinud kööki polnud juba üle 20 aasta üldse remonditud. Kuna pereliikmeid on palju ja lapsed kasvavad, muutus üha keerulisemaks kõigele ja kõigile väikses köögis ruumi leida. “Köögilaud oli liiga väike, et kogu pere korraga süüa saaks, seega sõi isa tavaliselt pärast lapsi. Ka tööpind oli liiga väike, et seal koos toitu valmistada,” jagas IKEA sisekujundaja Darius Rimkus oma esimesi muljeid.

Pärast seda, kui köök on uuenduskuuri läbi teinud, leiavad lapsed kõik söögiriistad ja nõud hõlpsasti üles ning, mis peamine, kogu pere saab lõpuks koos süüa. Sisekujunduses tehtud vigade parandamine ja uued hoiustamislahendused loovad köögis avarama tunde, sest nüüd on igal asjal oma koht.

Väikese köögi sisekujundamisel tehtavad vead

Sisekujundaja sõnul oli kõige suuremaks sisekujunduses tehtud veaks nurgapink. See võtab enda alla väga suure osa põrandast, kuid on samas ebamugav ja annab istumiseks tegelikult vähe ruumi. “Asendasime vana nurgamööbli suurema söögilaua ja viie tooliga. Nüüd on igal pereliikmel oma tool ja kui tuleb külalisi, saab lauda vajadusel veel pikendada. Kui toole parajasti ei kasutata, võib need lükata laua alla, kus need võtavad vähem ruumi,” ütles Rimkus.

Samuti märkas sisekujundaja, et toiduvalmistamiseks oli väga vähe ruumi. Kohmakate kodumasinate, nõuderesti ja suure koguse nõude kõrval polnudki tööpinnal eriti muuks ruumi. Ripplaest loobumine tegi ruumi tervele reale seinakappidele. See omakorda võimaldas nõud ja kodumasinad – mida varem hoiti külmkapi peal, aknalaual ja nurgapingi all – kappidesse ära panna ja tööpinnale ruumi juurde luua. “Varem olid köögis kõik pinnad asjade kuhja all – see on suurte perede puhul väga tavaline. Suletud hoiuruum – nagu kapid ja sahtlid – aitasid asjad silme alt ära panna ja vana mikrolaineahju asendamine integreeritud ahjuga hoiab tööpinna korras,” märkis IKEA esindaja.

 

Heledad värvid teevad ruumi avaramaks

Ta lisas, et korralageduse vastu aitab ka valge värv. Heledad seinad ja mööbel loovad köögis avarama tunde. Kõige rohkem tähelepanu pöörati valgustusele. Lakke paigaldatud kohtvalgustid asendati rippvalgustiga söögilaua kohal ja täiendava valgustusega tööpinna kohal. “Valgusküllases köögis on mõnus toitu valmistada, süüa ja koos lastega aega veeta,” selgitas ekspert.

Samuti juhtis ta tähelepanu sellele, et minimalistliku kujundusega köögile saab soovi korral alati pisut erineva ilme anda. Näiteks võivad värskendavalt mõjuda sellised lihtsad asjad nagu lauamati vahetamine või uus lillevaas. Pühade ajal võib köögis sobiva meeleolu loomiseks soetada juurde mõned sobivates toonides lauanõud või laudlina. 

5 nippi köögi korrastamiseks

Isegi kõige nutikamatest sisekujunduslahendustest pole kasu, kui me oma kodu ise korras ei hoia.

1. Igale asjale oma koht. Kui hoiad sarnase funktsiooniga nõusid ja toiduaineid samas kohas, teeb see igapäevase köögis toimetamise palju lihtsamaks. Kui igal asjal on oma koht, leiad otsitavad asjad alati hõlpsasti üles.

2. Kasuta karpe. Vaid paarieuroste karpidega saad köögikapid kenasti korras hoida. Kui säilitad toiduaineid karpides, on kõike lihtne üles leida ja ka köök tervikuna näeb korras välja.

3. Kasuta sahtlites sisusid ja vaheseinu. Sahtlite nutikas kasutamine annab juurde palju hoiuruumi. Näiteks soovitab sisekujundaja hoida potikaasi ja lõikelaudu sahtlis vertikaalselt, sest nii võtavad need vähem ruumi ning neid on lihtsam sahtlisse panna ja sahtlist välja võtta.  Nõude- ja söögiriistaalused aitavad kõigele oma koha leida.

4. Kasuta kappides riiulisisusid. Tänu riiulisisudele saad asjadest hea ülevaate ja pääsed neile hõlpsasti ligi. Sisusid võid kasutada nt riiulitel klaaside, kausside või maitseainetopside hoidmiseks.

5. Hoia toit läbipaistvates anumates. Kellelegi ei meeldi, kui sahtlipõhjad ja riiulid on täis pudisenud kuivainete teri või maitseaineid. Selleks et seda vältida, kasuta õhukindla kaanega läbipaistvaid anumaid, mille saad soetada vaid paari euro eest. “Nii leiad otsitava lihtsasti üles ja hoiad köögis ruumi kokku. Anumaid võid kapis või sahtlis hoida üksteise kõrval või laduda need üksteise peale. Samuti aitavad need sul toidu raiskamist vähendada, sest sul on alati ülevaade, kui palju sul midagi alles on, ja nii ei lase sa toidul riknema minna,” ütles Rimkus.

 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid