Jõululauale | Rosolje ja kasukas

Pille Enden
Jaan Heinmaa

Rosolje ei saa ometi pidulaualt puududa! Rikkaliku maitse ja kauni värviga salat ju ehib jõululauda. Heeringa asemel võib salatisse panna liha või valmistada toidu hoopis taimsena. Klassikaline kihiline salat kasukas köögiviljade ja soolaheeringaga passib peolauale imehästi. Salati võiks valmis teha eelmisel päeval, et see jõuaks piisavalt läbi imbuda.

Rosolje

Kuuele

Valmistusaeg 30 minutit + 2 tundi külmkapis

400 g keedetud peeti 
3 koorega keedetud kartulit
3 koorega keedetud porgandit
3 soolaheeringafileed

3 keedetud muna
2 marineeritud või hapukurki
2 hapukat õuna

maitserohelist kaunistamiseks

Kaste

250 g hapukoort

250 g majoneesi 
1 tl sinepit

soola ja musta pipart
näpuotsaga suhkrut

 

Koori peedid, kartulid ja porgandid. Lõika väikesteks kuubikuteks. Haki heeringas, 2 muna ja kurgid. Koori õunad, eemalda südamikud ja lõika väikesteks kuubikuteks.
Sega kastmeks hapukoor ja majonees, maitsesta sinepi, soola, pipra ja suhkruga. Sega tükeldatud ained kastmega läbi ning lase 2 tundi maitsestuda. Kaunista hakitud muna ja maitserohelisega.

 

 

Kasukas

Kuuele

Valmistusaeg 30 minutit + 12 tundi külmkapis

2 keskmist sibulat

1 tl suhkrut 

4 suurt koorega keedetud kartulit

3 suurt koorega keedetud porgandit

500 g keedetud peeti

3 õrnsoolatud heeringafileed

2 keskmist hapukat õuna

2 keedetud muna

hakitud peterselli

 

Kaste:

250 g majoneesi

250 g hapukoort

soola ja musta pipart

 

Koori ja haki sibulad. Pane kaussi, puista peale suhkur ja kalla nii palju keeva vett, et sibulad on kaetud. Jäta 30–60 minutiks maitsestuma.

Koori kartulid, porgandid ja peedid. Riivi jämeda riiviga. Heeringafileed haki või lõika peenikesteks ribadeks. Koori õunad ja riivi jämeda riiviga.

Võta salatikauss ja lao tükeldatud-riivitud ained kaussi kihtidena selles järjekorras: kolmandik peedist, marinaadist nõrutatud sibul, heeringas, õun, porgand, kartul ja ülejäänud peet. Ära suru kihte tihedalt kokku, vaid jäta pigem õhuliseks. Sega kastmeks majonees ja hapukoor, maitsesta soola-pipraga.

Torka noaga salatisse augud läbi kõikide kihtide, et kaste saaks paremini salatisse imbuda. Tõsta kaste salatile. Kata kauss toidukilega ja pane vähemalt 12 tunniks külmkappi.

Enne serveerimist kata salat hakitud munaga ning puista peale peterselli.

 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid