Kalatoite | Kala kergesti seeduvad valgud

Mai Maser
Angerjasupp. | Shutterstock

Kala niigi kõrge hind on kerkinud lakke, ent kõhule ja kogu organismile on see mereelanik kasulik sellegipoolest. Siiski on lootus, et kala hind läheb peagi rahakotisõbralikumaks. Liiati piisab vähesest: nädalas näiteks 150 grammi lõhet ja 150 grammi heiki ehk kokku 300 grammi.

Kala on väga väärtuslik dieettoiduaine ning pärast kuumtöötlemist muutub see organismile hästi omastatavaks. Keetmisel läheb puljongisse suur kogus ekstraheerivaid ühendeid, mille peamine väärtus on seedimise ergutamine. Seetõttu peetakse kalapuljongit kasulikuks eriti gastriidi korral, söögiisu puudumisel ja pärast pikaajalist põdemist. Rohke kalasöömine aitab ennetada südame-veresoonkonnahaigusi ja parandab vaimset jõudlust; ka on kalal oma osa kaitsel vähi eest.

Edasi lugemiseks

Sarnased artiklid