Kalkunipraad

Pille Enden
Jaan Heinmaa

Suur kalkunipraad on pühadelaual efektne ja täidab suuremagi seltskonna kõhud. Ürdivõi annab linnule mõnusa maitse ning teeb rasvavaese liha mahlasemaks.

Kaheksale

Valmistusaeg 4 tundi

 

3,5–4 kg kalkun

2 sibulat

1 küüslaugupea

2 õuna

4 varsselleri vart

1 sl õli

1–2 sl nisujahu

 

Ürdivõi:

150 g pehmet võid

1 sidrun

1 dl hakitud peterselli

1 tl soola

musta pipart

 

Kuumuta ahi 175 kraadini. Pese kalkun ja tupsuta majapidamispaberiga kuivaks.

Koori ja tükelda sibulad, küüslauk ja õunad ning viiluta seller. Kuumuta tükeldatud aineid pannil õlis 4–5 minutit, maitsesta soola ja pipraga ning lase jahtuda.

Hõõru pehme või hulka ühe sidruni riivitud koor ja pressitud mahl ning hakitud petersell. Maitsesta soola ja pipraga.

Lükka kalkuni nahk rinna pealt ettevaatlikult sõrmedega lahti ja hõõru või naha alla rinnalihale.

Hõõru kalkuni kõhuõõnde soola ja pipart ning täida see sibula-selleri-õunaseguga. Sule niidi või tikkudega. Kinnita tiivad ja koivad linnu külge niidiga.

Määri lind pealt ülejäänud maitsevõiga sisse ja tõsta ahjuvormi selili. Kalla vormi põhja veidike vett.

Pane ahju, kata fooliumiga ja küpseta 3–3,5 tundi. Nüüd võta foolium pealt ning küpseta veel 30–40 minutit, kuni nahk pruunistub.

Lind on valmis, kui kintsu paksemasse kohta tikuga torgates on lihast väljuv vedelik läbipaistev.

Võta ahjust, lase 15–20 minutit seista, enne kui lahti lõikad.

Kalla ahjuvormi kogunenud praeleem nõusse ja eemalda peale kogunenud rasv. Pane rasv pannile ning aja kuumaks. Sega juurde jahu ja kuumuta läbi. Kalla pannile praeleem ning hauta, kuni kaste pakseneb. Maitsesta soola ja pipraga. Serveeri kalkuni juurde.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid