Kui tahad juba midagi külvata …

Kaja Kurg
Shutterstock

Siis kasvata rohelist vitamiinirikast mikrosalatit ehk tõusmeid (idulehtede faasis taimi). 

Pärast külvi tärkamist hakkavad kõigepealt arenema idulehed. Lase neil suuremaks kasvada, aga vaid seni, kuni idulehtede vahelt hakkavad tulema pärislehed. Sellises kasvujärgus on mikrosalat kõige väärtuslikum ja maitsvam.

Tee nii: võta madal lai anum, täida niiske mullaga ja külva tihedalt seemned. Riputa seemnetele hästi õhuke kiht mulda. Kata külv niiskuse hoidmiseks nt papitükiga. Hoia külvi soojas kohas. Jälgi, et muld püsiks niiske.

Kui seeme hakkab tärkama, eemalda kate ja tõsta anum aknalauale. Valgus paneb tõusmed vuhinal kasvama.

NB! Lõika mikrotaim maha võimalikult juure lähedalt, et kogu väärtuslik kraam ära kasutada. Rohkem idulehti taim enam ei kasvata, seega tuleb teha aegsasti uusi külve.

 

Kasvata mikrosalatiks järgmisi taimi:

* päevalill, tatar, salatkress, redis, rukola, söögipeet, spargelkapsas ehk brokoli, rebashein;

* Aasia lehtköögiviljad: jaapani lehtnaeris ehk misuna, hiina lehtnaeris ehk paksoi, hiina kodariknaeris ehk tatsoi, hiina lillnaeris ehk tsoisum;

* maitsetaimed: kurgirohi, basiilik, aed-harakputk.

 

Magusad hernevõrsed aknalaualt
 

Aknalauale saad ilusa rohelise laigu vaid mõne päevaga, kui külvad aedhernest. Hernevõrsed kasvavad ruttu ja maitsevad täpselt samamoodi kui rohelised herneterad või suhkruherne kaunad.

Kõige maitsvamad ja väärtuslikumad on pisikesed hernetaimed 5–7 cm kõrgusena. Ära lase neil liiga pikaks kasvada, sest liblikõielised hakkavad kiiresti puituma.

Tee nii:

* Täida anum niiske mullaga (4–5 cm on juba piisav), lao terad tihedalt üksteise kõrvale, mullaga ei pea katma. Kata niiskuse hoidmiseks papitükiga, hoia soojas kohas.

* Juba kolme-nelja päeva pärast tekivad herneteradele „ninad” ja idand hakkab sirguma. Nüüd tõsta külv valguse kätte. Hoia muld niiskena, aga ära üle kasta, sest siis tekib kergesti hallitus.

Sarnased artiklid