Parimad herned ja oad

Lea Narits
Shutterstock

Otse kaunast võetud rohelised herned või värskelt aurutatud aedoakaunad võiga – need on toidud, mis käivad lahutamatult suve ja koduaia juurde. Enda kasvatatud toit on hea maitsega, lisaks teame, millist taimekaitset ja väetisi oleme kasutanud. Alljärgnevalt jagan oma kogemusi, mis loodetavasti aitavad kaunvilju kasvatades parimaid tulemusi saavutada.

Kaunviljad kui liblikõielised kultuurid on asenda­matud abilised aednikule mulla omaduste paranda­misel, nad rikastavad mulda lämmastikuga. Samas on kaunviljad väärtuslikud ka inimtoiduna – rohelised herned ja aedoakaunad sisaldavad 5–10%, küpsed põldoad keskmiselt 30% valku, lisaks mitmeid mineraalaineid ja vitamiine.

Külvata võib hernest varakult, mulla soojus peaks olema 5 °C, sellisel juhul hakkab taim kohe kasvama. Liiga külmas mullas imab seeme endasse niiskust, kuid idu kasvama ei hakka ning seeme läheb mädanema. Selle vältimiseks ning ka kaitseks lindude eest on hea katta külv kattelooriga. Põldoa seeme on suur ja vajab idanemiseks palju niiskust. Kui su valik on seeme enne külvi leotada ning mulda panna juba paisunud seemned, peab kindlasti jälgima, et ka järgnevatel nädalatel oleks muld piisavalt niiske. Muidu võib juhtuda, et kuiv muld imab seemnest niiskuse välja ning see hukkub.

Edasi lugemiseks

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid