Kodujuustukook
8–10 tükki
Põhi
150 g kaera- või digestiivküpsiseid
50 g võid
Täidis
5 želatiinilehte
1 dl apelsinimahla
2 dl vahukoort
1 dl suhkrut
2 topsi (600 g) maitsestamata kodujuustu
1 tl riivitud sidrunikoort
1 sl sidrunimahla
Peale
karamellikastet
Purusta küpsised köögikombainis ja sega sulatatud võiga. Vajuta küpsisesegu küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva servaga koogivormi põhja.
Pane želatiinilehed natukese külma veega paisuma. Kuumuta apelsinimahl ja sulata selles želatiinilehed. Vahusta koor ja suhkur ning sega kodujuustuga. Lisa riivitud sidrunikoor ja -mahl. Vala peene joana hulka želatiiniga apelsinimahl. Sega hoolega.
Kalla täidis küpsisepõhjale ja pane külmkappi tarduma. Enne serveerimist kaunista marjadega.
Pidulik tort vabariigi aastapäevaks
10–12 portsjonit
2 dl purustatud Kreeka pähkleid
250 g porgandeid
200 g võid või margariini
4 dl nisujahu
1 dl küpsetuspulbrit
1 tl söögisoodat
1 tl kaneeli
½ tl soola
4 muna
2 dl suhkrut
1 dl fariinsuhkrut
1 purk (227 g) purustatud ananassi
Täidis ja kate
400 g maitsestamata toorjuustu
3 dl tuhksuhkrut
2–3 sl sidrunimahla
Määri lahtikäiv küpsetusvorm (Ø 23–24 cm) võiga ja puista üle riivsaiaga. Rösti purustatud pähkleid kuival pannil, kuni need muutuvad kuldseks. Koori ja riivi porgandid peene riiviga. Sulata rasv. Sega kõik kuivained omavahel kokku.
Vahusta munad, suhkur ja fariinsuhkur. Lisa jahtunud rasvaine. Sega hulka jahusegu. Lõpuks lisa riivitud porgand, pähklid ja ananass koos vedelikuga. Sega kergelt ja kalla vormi.
Küpseta 175-kraadises ahjus 50 minutit või nii kaua, kuni kook tundub küps. Enne vormist välja võtmist lase pisut jahtuda. Kummuta vormist välja ja pane jahtuma.
Lõika kook kolmeks kihiks. Sega toorjuust, tuhksuhkur ja sidrunimahl kausis pehmeks. Määri kolmandik täidisest koogikihile, tõsta teine kiht peale ja korda. Ülejäänud seguga kata kogu kook.
Kõrvitsa-apelsinikook
10–12 tükki
Põhi
175 g (digestiiv)küpsiseid
50 g võid
Täidis
250 g kõrvitsat
2 (mahedat) apelsini
4 želatiinilehte
2 dl vahukoort
250 g vanilli-kohupiimapastat
200 g maitsestamata toorjuustu
1½ dl suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
mõni tera soola
Koori ja tükelda kõrvits ning keeda väheses vees pehmeks. Püreesta saumikseriga ning jahuta.
Purusta küpsised köögikombainis ja sega sulatatud võiga. Kata ümmarguse lahtikäiva servaga koogivormi (Ø 23 cm) põhi küpsetuspaberiga ja vajuta segu põhja. Pane põhi täidise tegemise ajaks külmkappi.
Pane želatiinilehed natukese külma veega paisuma. Vahusta koor köögikombainis. Lisa kohupiimapasta, jahtunud kõrvitsapüree ja toorjuust. Riivi peene riiviga sisse kahe apelsini koor, lisa suhkur ja sool. Pigista želatiinilehed kuivaks. Pressi apelsinidest välja mahl, kuumuta ning sulata sinna sisse želatiinilehed.
Pane köögikombain käima ja vala želatiinisegu peene nirena täidise sisse.
Kalla täidis koogipõhjale, silu ühtlaseks, kata vorm kilega ja pane külmkappi tarduma. Kook peaks tarduma vähemalt viis tundi.
Mustikakook
10–12 tükki
Põhi
200 g küpsiseid
75 g võid
Täidis
2 dl vahukoort
200 g toorjuustu
1 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
2 želatiinilehte
2 sl sidrunimahla
Peale
400 g külmutatud mustikaid
¾ dl suhkrut
1½ sl kartulitärklist
Kaunistuseks
värskeid mustikaid
Valmista kõigepealt paks mustikakissell, mis tuleb tordi peale. Kuumuta jäiseid marju potis madalal kuumusel, kuni mahl hakkab eralduma. Lisa omavahel segatud suhkur ja kartulitärklis. Kuumuta segades, kuni segu hakkab mullitama ja pakseneb. Tõsta jahtuma.
Purusta küpsised köögikombainis, lisa sulatatud või. Kata lahtikäiva koogivormi (Ø 26 cm) põhi küpsetuspaberiga ja vajuta küpsisesegu põhjale. Tõsta täidise tegemise ajaks külmkappi.
Pane želatiinilehed natukese külma veega paisuma. Vahusta koor, lisa vanillisuhkur, suhkur ja toorjuust.
Sulata želatiin sidrunimahlaga maitsestatud kuumas vees, jahuta pisut ja vala peene joana täidise hulka. Kalla täidis koogipõhjale. Tõsta lusikaga paks mustikakissell koogi peale ja silu laiali. Pane kook külmkappi tarduma. Enne serveerimist puista peale mustikaid.