Valmislõigatud puu- ja köögiviljad – jah või ei? Hapniku lõppemine on ohtlik

Ulvi Moor
Shutterstock

Kuna aedviljad jätkuvalt hingavad, tõuseb suletud pakendis süsihappegaasi- ja langeb hapnikusisaldus, mistõttu pakendisse tekib muudetud või nn modifitseeritud atmosfäär. 

Õige temperatuur on väga oluline
 

Vastupidi keedetud või sügavkülmutatud aedviljadele on värskelt lõigutud aiasaadused endiselt elus. Hulgaliste mehaaniliste vigastuste tõttu on nende ainevahetus mitmeid kordi kiirem kui tervetel, mistõttu tarbivad nad rohkem hapnikku ja eraldavad süsihappegaasi ning soojust. Valmislõigatud toodete säilitamisel on äärmiselt oluline hoida madalat õhutemperatuuri (0 kuni +2 °C), seda nii kauplustes kui ka kodustes tingimustes.

Edasi lugemiseks

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid