Suus sulaval liivatainapõhjal (pâte sablée) on pehme paks keedukreem (crème pâtissière) ja peal ohtralt suveküpseid maasikaid.
Kui sul on oma lemmikretseptid liivataina ja keedukreemi tegemiseks, siis eelista neid. Vajaduse korral võid kasutada ka poes müüdavat magusat muretainast.
Liivatainas:
150 g võid
100 g suhkrut
1 muna
0,25 tl soola
250 g nisujahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
Kui kasutad köögikombaini, siis pane kõik ained köögikombaini ning sega ühtlaseks.
Kui teed käsitsi, siis sega esmalt pehme või suhkruga, lisa muna ning alles siis küpsetuspulbriga segatud jahu. Sega tainast võimalikult vähe!
Rulli tainas kergelt jahusel küpsetuspaberilehel u 28 cm läbimõõduga kettaks, siis tõsta see küpsetuspaberi abil 24 cm läbimõõduga pirukavormi põhjale ja äärtele. Torka põhi kahvliga auklikuks. (Võimaluse korral pane paariks tunniks külmkappi või 30 minutiks sügavkülma).
Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni põhi on küps ja kaunilt kuldne. Võta ahjust välja ja lase jahtuda.
Keedukreem
0,5 liitrit piima
2 muna
100 g suhkrut
30 g maisitärklist
1 tl vanillisuhkrut
25 g toasooja võid
Kuumuta piim väiksemas potis ettevaatlikult keemiseni. Samal ajal vahusta munad teises kausis suhkru ja maisitärklisega kohevaks heledaks vahuks.
Tempereeri munavaht, lisades sinna vahustamise ajal 1–2 kulbitäit kuuma piima. Siis kalla munavaht potti ja kuumuta muna-piimasegu pidevalt segades, kuni kreem pakseneb (NB! Maisitärklis vajab paksenemiseks tugevat kuumutamist).
Tõsta pott tulelt, sega juurde vanilliekstrakt. Lase 5 minutit jahtuda, siis klopi vähehaaval juurde või. Lase kreemil jahtuda.
Kalla jahtunud kreem eelnevalt küpsetatud koogipõhjale.
Kaunistamiseks:
maasikaid
aprikoosimoosi (soovi korral)
Puhasta maasikad, lõika viiludeks või pooleks. Aseta ringjalt koogile – vali ise, kas lõikepind jääb peale või alla.
Läike andmiseks kuumuta väikeses potis veidi aprikoosimoosi ning pintselda see maasikatele.