Aedtill - maitsetaim ja tervise turgutaja

kodus.ee
Maitsestades toitu tilliga, läheb soola tarvis märksa vähem. | Shutterstock

Aedtill on Vahemere maadest pärit maitsetaim, mida ka paljud eestlased armastavad aias kasvatada. Till kasvab meie oludes hästi, sirgudes lausa 1,2 meetri pikkuseks. Aedtill sobib hästi liha- kala ja köögiviljaroogadesse, aedtilli teel on aga raviv toime, muuhulgas aitab jook parandada seedimist ning leevendada krampe. 

Soola asemel 

Aedtillil on võrdlemisi tugev maitse, seega tuleb maitsestamisel tilliga ettevaatlik olla. Toitude maitsestamisel tilliga saame aga hakkama tunduvalt vähema soolaga. Hakitud aedtilliga saab ilusat värvi ning head maitset anda keedukartulitele - tillipuru tuleks peale raputada juba valmis keedetud kartulitele. Keetmise ajal võib aga vette lisada aedtilli varsi- sel puhul võiks need potti visata umbes 10 minutit enne kartulite valmimist. 

Aedtillist saab ka valmistada ravitee

Aedtilli on kõige parem tarvitada värskelt, nii omastame kõige rohkem tillis sisalduvaid häid aineid. Niisiis tasub  seda suviti lisada kõikvõimalikesse roogadesse, väiksed tillioksakesed sobivad suurepäraselt ka toitude kaunistamiseks.

Et kasvutingimused on Eestis tillile head, võib aga tilli ülegi jääda— sel puhul saame selle väiksemateks tükkideks lõigata ning toidukarbis sügavkülma paigutada. Kuigi tilli võib säilitada ka kuivatatult, püsib tillile iseloomulik aroom sügavkülmas paremini. Nii saab koduaia ürti roogadesse lisada ka talveperioodil.

Tilli kõikides taimeosades leidub eeterlikku õli, eriti rohkelt on seda seemnetes ja vartes. Aedill sisaldab rohkelt C-, B1- ja B2- vitamiine ning kaltsiumi- kaaliumi- raua- ja fosforisooli. Aedtillis sisalduv flavonoid aitab kaitsta keha rakke ning väljutada kahjulikke aineid.

Aedtilli teel on aga ravitoime, joogist võib abi olla nii mõnegi häda korral:

* Aedtilli tee parandab seedimist ja leevendab puhitustunnet

* Lõõgastab spasme

* Lahtistab köha

* Soodustab rinnapiima teket

* Parandab maksa- ja sapiteedehaiguseid

* Ergutab uriinieritust (on seetõttu hea jook neeru- põieliiva ning kivitõve korral)

Kuidas valmistada aedtilli teed?

Vaja läheb:

1 tl purustatud seemneid või 1 spl peenestatud ürti

Tee nii:

Vala klaastäis kuuma vett seemne- või ürdipuru peale.

Lase 15 minutit tõmmata, seejärel kurna.

Tarvitamine:

Tarvita 0,25 klaasi 4 korda päevas, 20 minutit enne söömist.

 

NB! Aedtilli ei soovitata tarbida ägetate mao- neeru- südame- ja veresoonkonna haiguste korral. Kuna aedtill sisaldab rohkelt eeterlikku õli, ei tohi teed juua pikka aega järjest.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid