Apelsinimaitseline plaadikeeks - Schiacciata alla fiorentina

Pille Petersoo
Juta Kübarsepp

Apelsinimaitseline plaadikeeks Firenzest, mida süüakse eriti just kevadise karnevali ajal.

3 suurt muna

150 g suhkrut

300 g (5 dl) nisujahu

1 sl (triiki) küpsetuspulbrit

2 tl vanillisuhkrut või ühe vanillikauna seemned

80 ml täispiima

60 g (4 sl) Itaalia külmpressitud oliiviõli

1 suure (mahe)apelsini mahl ja riivitud koor

vormi määrimiseks võid

Peale:

tuhksuhkrut ja kakaopulbrit

 

Kuumuta ahi 180 kraadini.

Klopi munad ja suhkur kohevaks heledaks vahuks (elektrimikseriga u 5 minutit). 

Lisa riivitud apelsinikoor ja oliiviõli ning jätka vahustamist aeglasel kiirusel. 

Lisa apelsinimahl ja vispelda veel minut aega. 

Lisa piim ja vispelda veel minut aega.

Sega jahu ja küpsetuspulber omavahel, siis sega see spaatli abil jaokaupa muna-suhkruvahu hulka. 

Määri u 20 x 25 cm kandiline ahjuvorm võiga, puista üle jahuga. Kalla tainas vormi.

Küpseta 180-kraadises ahjus 35–45 minutit. (Kontrolli koogi küpsust u 30 minuti möödudes puutikuga: kui see jääb puhtaks, on keeks valmis.)

Võta ahjust välja, lase pisut jahtuda, siis kummuta vormist välja ja tõsta metallrestile jahtuma. 

Seejärel sõelu kogu koogile tuhksuhkrut. Võimaluse korral lõika paberisse fleur-de-lis (Firenze vapi kujutis), aseta koogile ja sõelu peale kakaopulbrit. Eemalda paberümbris ettevaatlikult. 

Sarnased artiklid