Karpaatia kook - mägedest inspireeritud populaarne küpsetis

Pille Petersoo
Juta Kübarsepp

Poolas populaarne kook „Karpatka” on nime saanud Karpaatia mägede järgi. Kahe künklikuks küpsenud keedutainakihi vahel on maitsev keedukreem. 

Kooki võib küpsetada nii suure ahjuplaadi peal (siis saad neljakandilise koogi) või ümmargusena. Esimesel juhul lõika kook ristkülikuteks, teisel juhul sektoriteks. 

Kaheksale 

Keedutainas:

150 g vett

80 g võid

180 g nisujahu

0,25 tl söögisoodat

näpuotsaga soola

4 suurt muna

Keedukreem:

500 ml piima

50 ml kohvikoort

5 kardemonikupart või u 0,25 tl jahvatatud kardemoni

1 pikuti poolitatud vanillikaun või 1 tl vanilliekstrakti

100 g suhkrut

4 munakollast

4 sl maisitärklist

200 g pehmet toasooja võid

Peale:

tuhksuhkrut

 

Valmista esmalt tainas. Pane vesi ja või potti ning kuumuta tasasel tulel, kuni või on sulanud. Siis sõelu juurde jahu ja söögisooda ning sega samal ajal hoolega. Kui tainas on ühtlane ja poti seintelt lahti lööb, tõsta tulelt ja lase käesoojaks jahtuda. 

Kuumuta ahi 200 kraadini. Kandilise koogi tegemiseks kata suur ahjuplaat küpsetuspaberiga, ümmarguse koogi puhul määri võiga kaks 24 cm läbimõõduga lahtikäivat koogivormi, põhi kata küpsetuspaberiga.

Kui tainas on toasoe, siis vispelda juurde munad. Määri tainas võimalikult õhukese kihina ahjuplaadile või jaga kahe koogivormi vahel. Küpseta 200-kraadises ahjus 30 minutit. Selle aja jooksul küpseb keedutainapõhi kuldseks ja väga künklikuks, jahtudes vajub tainas mõnevõrra tagasi. 

Siis võta ahjust välja ja lase metallrestil jahtuda. 

Täidise jaoks pane rõõsk koor ja 400 ml piima potti, lisa kardemonikuprad ja vanillikaun. Kuumuta tasasel tulel peaaegu keemiseni, siis tõsta tulelt ja lase tõmmata. 

Samal ajal vispelda suhkur ja munakollased ühtlaseks pastaks. Sega maisitärklis ülejäänud 100 ml piimaga, siis vispelda see muna-suhkruvahu hulka. Kurna juurde kuumutatud koore-piimasegu.

Tõsta pott uuesti tulele ja kuumuta pidevalt segades tasasel tulel umbes 10 minutit, kuni kreem pakseneb. Kui kreem on korralikult paksenenud (pakseneda aitavad nii munakollased kui ka tärklisesegu), siis tõsta pott tulelt ja pane näiteks jääkuubikutega täidetud kaussi jahtuma. Sega ka jahutamise ajal aeg-ajalt. 

Kui kreem on täiesti jahtunud, siis vispelda vähehaaval juurde toasoe või.

Lõika jahtunud keedutainaplaat kaheks või tõsta üks ümmargune tainaplaat serveerimisalusele. 

Määri kreem poolele tainale, tõsta sellele teine tainaplaat. Sõelu peale rohkelt tuhksuhkrut. 

Nipid ja soovitused:

Valmis koogi võiks kindlasti mõneks tunniks külmkappi tahenema panna, sest siis on seda lihtsam lõigata, aga kontrast pehme kreemi ja krõbeda keedutainakihi vahel on sel juhul muidugi väiksem.

„Pealmisele” tainakihile võib (aga ei pea) enne küpsetamist poetada ka veidi mandlilaaste. 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid