Kuidas?
Salatisse, võileiva vahele, pestosse, pirukasse, supi sisse, koos singi ja/või lavašiga rulli keeratuna mõnusaks ampsuks …
Karulauguhummus
Kevadine, karulaugune ja kodumaine versioon araabia maades populaarsest kikerhernepastast. Sobib hästi dipikastmeks, tortilja- ja lavaširullide sisse ning leivakatteks.
Neljale
400 g purk konservitud kikerherneid
peotäis värsket karulauku
4 sl oliiviõli
2 sl tahinit ehk seesamiseemnepastat
1 sidrun
soola ja musta pipart
Nõruta kikerherned, loputa külma vee all ning nõruta uuesti. Peenesta kikerherned ja pestud ning kergelt hakitud karulaugulehed nt köögikombainis. Kui vaja, lisa veidi vett. Sega juurde oliiviõli, soovi korral ka tahini. Maitsesta julgelt sidrunimahla, soola ja pipraga.
Kui hummus on ikka liiga paks, siis sega juurde veidi vett või oliiviõli. Õige hummus peaks olema kreemjas, ent mitte vedel.
Kevadiselt karulaugumaitseline hummus sobib imehästi Gruusia leivaga.
Mõnusalt karulaugumaitseline õrnroheline majonees sobib hästi nii keedetud munade lisandiks kui ka keedetud spargli, roheliste ubade, grillitud hiidkrevettide jms serveerimiseks. Miks mitte ka võileiva sisse!
Umbes 3 dl
10 karulaugulehte (pese ja kuivata hoolega)
1 muna või 2 munakollast
1 tl Dijoni sinepit
1 sl sidrunimahla või valge veini äädikat
2,5 dl mahedamaitselist õli (hele oliiviõli, viinamarjaseemneõli, rapsiõli)
soola ja musta pipart
Kui kasutad saumikserit
Lõika karulauk umbes 1 cm viiludeks ja pane saumikseri kannu. Lisa 1 dl õli ja surista ühtlaseks. Löö terve muna mikserikannu. Lisa sinep ja sidrunimahl või veiniäädikas, maitseks soola-pipart ning seejärel kalla ettevaatlikult peale ülejäänud õli.
Pane mikserinui kannu, nii et muna jääks mikseriotsiku alla. Lülita mikser sisse ning hoia paigal, kuni mikserikannu põhja moodustub paks majonees. Alles siis võid mikserinuia veidi üles-alla liigutada, kuni kogu õli on ülejäänud kastmega emulgeerunud ja mikserikannus on kena majonees.
Klassikaline meetod vispliga
Haki puhas ja kuiv karulauk hästi-hästi peeneks.
Pane kausi põhja 2 munakollast. Lisa sinep, sidrunimahl või veiniäädikas ja veidi soola-pipart. Hakka tasakesi vispeldama. Kui munakollasesegu on juba veidi kohevam, siis hakka peene nirena õli juurde vispeldama. Vispelda hoolega ja pikalt, kuni kausis on kena majonees.
Sega juurde hakitud karulauk, vispelda veel veidi, et majonees maitsestuks ja värvuks ühtlaselt. Maitsesta soola-pipraga sobivaks.
Petuversioon
Osta poest head majoneesi, lisa peotäis peenestatud karulauku ja vispelda korralikult segi.
Karulaugu-suitsukanamääre
Sobib hästi võileiva peale, rukkinööpide sisse, krõbedate crostini-leivakeste katteks.
Neljale
200 g puhastatud suitsukanaliha
100 g majoneesi
5–6 karulaugulehte
soola ja musta pipart
Puhasta suitsukanakoib nahast ja luudest, pane liha saumikserisse. Lisa mõned pestud karulaugulehed ja paar lusikatäit majoneesi.
Peenesta ühtlaseks, vajaduse korral lisa veel majoneesi. Maitsesta soola-pipraga ja serveeri.
Karulaugu-kalakotletid
Väga mõnusad kevadised kalakotletid. Fotol näed värske koha fileest valmistatud kotlette.
Neljale kuni viiele
500 valge kala fileed (koha, haug jm)
50 g värsket karulauku
soola ja musta pipart
praadimiseks võid või õli
Soovi korral:
muna, nisujahu, riivsaia
Kui sul on olemas värske maitsev kalafilee, siis polegi palju muud vaja. Pane luudest puhastatud filee ja pestud-kuivatatud karulaugulehed köögikombaini ning töötle ühtlaseks hakkmassiks. Maitsesta soola-pipraga, vormi väikesteks pätsikesteks ning prae pannil õlis või võis keskmisel kuumusel mõlemalt poolt kuldseks.
Nipid:
Kui hakkmass on vesisem (nt sulatatud kala kasutades), võid lisada nisujahu.
Kui kotletid ei taha koos püsida (nt kalafilee on kuivavõitu), siis lisa muna.
Kui soovid, et kalakotlette saaks rohkem, siis lisa segule veidi maitsestamata jogurtit või hapukoores leotatud riivsaia.
Lisaks põnevaid umbrohugurmee retsepte leiad siit.
Millega tuleks karulaugu puhul olla ettevaatlik, sellest loe siit.