Kolm sügisest kõrvitsatoitu

Taimne Teisipäev
Porgandi-kõrvitsa pannkoogid. | Taimne Teisipäev

Sügisel ja talvel on kõrvits paljude toidulaual. Selles pole midagi üllatavat, sest kõrvits on tervislik ja hea köögivili. Kõrvits on hea C- ,A- ja E-vitamiini, kiudainete ja antioksüdantide allikas. Kõrvitsaliike on palju ja nad erinevad teineteisest kuju, värvuse ning toitainesisalduse poolest. Neist tuntuim on ehk harilik kõrvits.

Taimne Teisipäev jagabki sinuga 3 erinevat retsepti, milles kasutada harilikku kõrvitsat. Lisaks suurepärasele maitsele on need toidud tervislikud ja täiesti taimsed!
 

Porgandi-kõrvitsa pannkoogid

Jah, kõrvitsast saab valmistada ka pannkooke! Kokka neid vitamiinirikkaid pannkooke näiteks hommikusöögiks.

36 g porrulauku

20 g spinatit

90 g porgandit

200 g kõrvitsapüreed

80 g täistera kaerajahu

150 ml karboniseeritud vett

4 g peterselli

Maitse järgi soola, pipart, rosmariini

Õli küpsetamiseks

Lõigu porrulauk, spinat ja petersell väikesteks tükkideks ja lisa kaussi. Seejärel riivi porgand ja lisa teiste hulka. Samuti lisa hulka kõrvitsapüree ja täistera kaerajahu. Sega kokku ning lisa karboniseeritud vesi ja maitseained. Sega korralikult läbi. Lase pann koos õliga kuumaks, pane väike ports tainast pannile ning aja natuke laiali. Küpseta mõlemalt poolt, kuni koogid on kuldpruunid. Korda protsessi, kuni kogu tainas tehtud. Serveeri soojalt või söö külmalt leiva peal.

20201018_183449_1.jpg

Juustune kõrvitsapasta.
Taimne Teisipäev

Juustune kõrvitsapasta

Sellele pastale annab juustuse meki maitsepärm - taimse kokakunsti salarelv, mis müügil pea igas suuremas toidupoes. Suurepärane kõrvitsahõrgutis lõunasöögiks.

200-250 g makarone

2 spl oliiviõli

1 keskmine sibul

2 küüslauguküünt

2 spl nisujahu

250 ml taimset piima 

500g kõrvitsapüreed

3-5spl maitsepärmi

Maitse järgi soola, pipart ja natuke paprikapulbrit

Keeda makaronid. Kastme jaoks lõika sibul ja küüslauk väikesteks tükkideks. Kuumuta pannil õli, lisa sibul õlile ning prae kuldpruuniks. Poole peal lisa ka küüslauk.

Lisa kaks supilusikatäit jahu ja sega segamini. Seejärel lisa taimne piim ja kuumuta pidevalt segades, kuni kaste hakkab paksenema. Lisa kõrvitsapüree* ja sega.

Kui tahad juustusema mekiga kastet, lisa hulka ka 3-5 spl maitsepärmi. Maitsesta soola, pipra ja paprikaga. Lisa hulka ka keedetud makaronid ja sega kokku. Serveeri ja naudi!

*Kui varasemalt pole kõrvitsapüreed, siis saad kõrvitsapüree ka lihtsalt valmistada. Selleks keeda kõrvits pehmeks ja püreesta saumikseriga püreeks.

20201018_085018_2_2.jpg

Kõrvitsaleib.
Taimne Teisipäev

Kõrvitsaleib
 

Maitsev ja lihtne kõrvitsaleib sobib ideaalselt õhtul pere või sõprade seltsis teetassi kõrvale nautimiseks.

250 g jahu

85 g rafineerimata suhkrut

1 tl soodat

0,5 tl küpsetuspulbrit

¼ tl soola

1 tl piparkoogimaitseainet

250 g kõrvitsapüreed

60 ml taimset piima

60 ml õli

Lisa kaussi kõik kuivaineid ja sega. Seejärel lisa kuivainetele kõrvitsapüree, õli ja taimne piim.

Sega kõik kokku ja kalla eelnevalt rasvainega määritud või küpsetuspaberiga kaetud leiva- või keeksivormi. Küpseta 175 kraadi juures 50-60 minutit.

Sarnased artiklid