Kui kaua võib ühte või teist toiduainet grillida?

kodus.ee
Õige kuumus ja õige küpsetamise aeg on lisaks heale toormele grilli puhul kõige olulisemad. | Shutterstock

Grillimise aeg sõltub toidu suurusest, toormest, eeltöötlusest, süte kuumusest ja sellest, kui kaugel sütest toitu küpsetamise ajal hoitakse. Kuumus on väike, kui saad kätt põletamata hoida 5 sekundit hõõguvate süte kohal, keskmine, kui see aeg on 3-4 sekundit ja väga suur, kui vaid 2 sekundit.

 

Väikesed palad ja kiiresti valmivad toiduained pane sütele lähemale, pikemat küpsetamist nõudvad aga kaugemale.

* väikesel kuumusel
* keskmisel kuumusel
* suurel kuumusel


SUUREMAD FILEETÜKID:
* loomaliha 25-60 minutit
* sealiha 20-40 minutit
* lambaliha 30-40 minutit
* tükeldatud grill-liha kuni 20 minutit
* kondiga tükid, loomaliha 150 minutit

GRILLVARDAD:
** loomaliha 15-20 minutit
** sea- või lambaliha 10-15 minutit
** kana- või kalapala 8-10 minutit

LINNULIHA:
** tükeldamata broiler 50-60 minutit
** ½ broilerit 20-30 minutit
** kana- või kalkunikoivad 20-25 minutit

KALA:
** räimed, rääbised 5-15 minutit
** ahvenad 10-20 minutit
** suuremad kalad 20-30 minutit

KARTUL JA KÖÖGIVILJAD:
** kartul ja porgand fooliumis 40-60 minutit
** tomat, paprika ja õun 5-7 minutit
** mugulsibul 10-15 minutit
** viilutatud suvikõrvits, lill- ja spargelkapsas 5-7 minutit

NATURAALNE ŠNITSEL:
*** loomalihast kuni 8 minutit
*** sealihast kuni 12 minutit
*** linnulihast 4-6 minutit

Allikas: Kodu&Aed „Parimad grillroad & lisandid“.

Sarnased artiklid