Kalasuitsutamise lõhn kütab meeleolu kohe naudingulainele ning kalorivaest rooga võib süüa kas või öösel. Soe suvetuul, öiste lindude hääled ja ritsikate sirin – mis võiks parem viis olla sõpradega aega veeta?!
Kevadest saadik veavad usinad kalurid rannast müügilettidele tuulehaugi, lesta, särge, siiga, angerjat ja meriforelli, lisaks muid tuntumaid ja vähem tuntud kalaliike. Tuulehaug ja särg on eriti maitsvad just suitsutatult!
Kuid mida teha, kui suitsuahju pole või pole esivanematelt saadud kalasuitsutamise saladusi päranduseks? Selleks puhuks on välja mõeldud geniaalselt lihtne ja töökindel terasest kalasuitsutamise karp. Selliseid kaste müüakse ehituspoodides (nt K-Rauta, Bauhof), samuti sisustuspoodides (nt Koduekstra). Hinnad kõiguvad 25–50 euro vahel, nii et odavam ikka kui suitsuahju ehitamine!
Olin selle kasti suhtes alguses väga skeptiline, kuid pidin peagi meelt muutma: kast töötab kalasuitsutamisel professionaalselt, ilma et sa ise erioskusi vajaksid. Nõutav on vaid kalade eelnev puhastamine ja soolamine, maitsestamine. Kasti saab kaasas kanda ning ka matkadel kasutada, jälgi vaid looduses tuleohutuse reegleid!
Tee nii:
Lase kaladel maitsestuda tugevas soolas umbes 15–20 min. Aseta kahele poole kasti alla mõned kivid, et see oleks maapinnast kõrgemal, ja süüta kivide vahele väike lõke.
Kalakasti puista spetsiaalne lepapuru, mida poed samuti müüvad.
Lao suitsutuskasti kalad.
Tõsta kast tulele ja jäta kaas 5–10 minutiks veerandi võrra avatuks, et aur saaks kastist välja liikuda. Seejärel sulge kaas ja lase kalal küpseda. See võtab aega umbes 15–20 minutit. Parem oleks endal kõrval jälgida, sest kala küpseb uskumatult kiiresti kuldpruuniks ja küpseks.
Serveeri lühikese aja ja vähese vaevaga valminud mõnusalt mahlane ja suurepäraselt maitsev kala koos värske salatiga, mis on tehtud rukolast, tomatitest, arbuusist, kurkidest vms – mis tahes värsket kraami parasjagu saadaval on.