Kartulil, kui põllukultuuril, on pikk ajalugu, mis algas teadaolevalt aastatuhandeid tagasi Lõuna-Ameerika Andidest ja leidis Uue Maailma avastamisega tee Euroopasse. Eestis on kartul kasvanud juba ligikaudu kaks sajandit, saades alguse mõisapõldudelt, kuid mida toodetakse nüüd pea sada tonni aastas (Statistikaamet, põllukultuuride saak 2013-2017).
See on paljude eestlaste toidulaual olulisimaks juurviljaks. Paraku need, kes pole ise kartulit kasvatanud, ei oska seejuures tihti hinnata kartulisortide ning nendega kaasnevate maitsenüansside rikkust. Samuti ka seda, et kartulites on võrdlemisi vähe kaloreid, kuid need on samas oluliseks C-vitamiini allikaks.
Valime kartulit!
Lõuna-Eestist tulevad peale küngaste ja mägede ka nende vahel kasvanud kartulid. Need on aga kartulisalv.ee´st kõikjal Eestis lihtsalt kättesaadavad.
Laura – leitav SIIT
Eestlastele tuntud kartulisort, mis on maitsvad näiteks keedetult, kuid ka friikartulitena. Ei lagune keetmisel ning jäävad meeldivalt tumekollaseks.
Vineta – leitav SIIT
Ühtlaselt suurte mugulatega kartul, mis samuti valdavalt ei lähe katki ja on veidi jahune, ehk sobilik supiks, kuid miks mitte ka kartulikrõpsude tootmiseks.
Esmee – leitav SIIT
On hea nii salati, prae kui ka keedukartulina, sest ei purune kergelt, kuid on siiski mõnevõrra jahune.
Gala – leitav SIIT
Sobiv kartul masinkoorimiseks, kuid mitte ainult! Ei lagune keetmisel ning maitseb hästi nii keedu-, ahju-, kui ka friikartulina.
Kasulikke retsepte kartulist
1. Kartulipliinid
10–12 tk
- 1 dl piima
- 10 g pärmi
- 2 dl hapukoort
- 1 tl suhkrut
- 1½ dl tatrajahu
- 1 dl nisujahu
- 300 g kartuleid (jahuseid)
- 3 munakollast
- 1½ tl soola
- 2 sl sulatatud võid
- 3 munavalget
KÜPSETAMISEKS: võid või õli
- Lahusta pärm külmas piimas.
- Lisa hapukoor, suhkur ja jahu. Lase tainal toasoojas vähemalt 6 tundi või isegi kauem käärida. Tee tainas juba õhtul valmis ning pane hommikuni külmkappi.
- Koori ja keeda kartulid soolaga maitsestatud vees, püreesta ning jahuta.
- Lisa tainale munakollased, sool ja sulatatud või. Lõpuks sega tainast tõstes hulka vahustatud munavalged.
- Prae pannkoogi- või tavalisel pannil õhukesteks või paksudeks pliinideks. Parimad tulevad kuuma panni ja rohke rasvaga.
- Paku pliine hapukoore, mee ja soolakurkide või pohlade ja sulavõiga.
2. Kartuli-kapsa-peekonivorm
(4 inimesele)
- 500 g kartulit
- 250 g kapsast
- 200 g peekonit (osa võib asendada vorstiga)
- 40 g (1 tk) sibulat
- 500 ml vett
- 1 puljongikuubik
- 100 g hapukoort
- võid
- 50 g riivitud juust
- soola, pipart, tilli
- Tükelda peekon ribadeks ja kuumuta pannil.
- Tükelda sibul ja kuumuta koos peekoniga.
- Lõika kapsas ribadeks ja auruta poolvalmis, lisa peekon ja sibul.
- Koori kartulid ja viiluta (võib keeta poolvalmis).
- Keeda puljong, lisa tilli, jahuta ja lisa hapukoor.
- Määri vorm võiga.
- Pane vormi kiht kapsasegu, sellele kartulid, uuesti kapsasegu jne.
- Kalla peale puljongisegu ja küpseta ahjus 200 kraadi juures fooliumi all 50 minutit.
- Enne valmimise lõppu eemalda foolium, puista peale riivjuustu ja küpseta kuldpruuniks.
Talveks kartuleid tellima!
Kartulisalv.ee´st saab valida endale sobiliku Lõuna-Eestis kasvanud kartulisordi (ning samuti kõrvale küüslauku, sibulat ja mett), mis on võimalik tellida kõikjale Eestis (SIIT). Kartulisalve saab samuti külastada Tallinna Keskturul või Tabasalu Rimi ees.