Prantsuse õunakook

Pille Petersoo
Juta Kübarsepp

See retsept on pärit Dorie Greenspani raamatust „Around my French table” („Minu Prantsuse laua ümber” – ingl). Palju õunu, vähe tainast, väga lihtne ja maitsev. Mulle meeldib lisada koogi sisse tükeldatuna ka veidi punaseid paradiisiõunu, mis annavad vahvalt värvi. 

120 g nisujahu (2 dl)

1 tl küpsetuspulbrit

1 tl vanillisuhkrut

näpuotsaga soola

2 suurt muna

125 g suhkrut (1,5 dl)

3 sl tumedat rummi, konjakit või Vana Tallinna

100 g sulatatud võid

4–5 suuremat õuna (soovi korral ka veidi paradiisiõunu)

 

Vooderda 24 cm koogivormi põhi küpsetuspaberiga, küljed määri võiga.

Sega kuivained omavahel. Vahusta munad suhkruga, siis sega juurde rumm. Sega muna-suhkruvahu hulka pool kuivainetest ja siis pool sulavõist, seejärel alles jäänud kuivainesegu ja või.

Soovi korral koori õunad, eemalda südamikud ning lõika õunad umbes 2 cm tükkideks. Sega taina hulka.

Kalla tainas ettevalmistatud vormi ning küpseta 180-kraadises ahjus umbes 45 minutit, kuni kook on pealt kuldne ja koogi keskele torgatud puutikk jääb puhtaks.

Lase koogil vormis veidi jahtuda, siis tõsta see koogialusele ja lõika sektoriteks.

Serveeri näiteks vanillijäätise, vahukoore, kergelt vahustatud 30% Saare Smetanaga või crème fraîche’iga.

 

Sarnased artiklid