Proovisin aastaid ülestõusmispühade ajal pashat valmistades taaselustada lapsepõlves kogetud maitset. Täiesti lootusetu ettevõtmine! Kuigi ema jutu järgi koosnes tema pasha vaid väga lihtsatest koostisosadest, ei saanud ma kunagi mälestustes olevale maitsele täpselt pihta. Ju siis ikkagi oli rohi rohelisem ja koor rammusam. Ühesõnaga – ma andsin alla. Nüüd katsetan pashat iga kord erinevate lisanditega. Sel korral keerasin pühademaiuse biskviidi vahele. Miks mitte serveerida pashat vahelduseks hoopis koogina!
Nipid
Rullbiskviit
Madalal temperatuuril küpsetades jääb biskviit ilus helekollane.
Rasvasest kohupiimast saab maitsvama koogi.
Küpsised
Mida külmem on tainas ahju panemisel, seda paremini säilitavad küpsised oma kuju.
Kasuta glasuuri värvimiseks näiteks spinati- või peedipulbrit.
Pasharull suhkruküpsistega
Sidrunibiskviit
3 suurt muna
5 sl suhkrut
5 sl kartulitärklist
3 sl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl riivitud sidrunikoort
1 sl sidrunimahla
Täidis
400 g kohupiima (mitte pastat)
1 suur muna
80 g suhkrut
80 g sulatatud võid
80 ml 35% koort
1 tl vanillisuhkrut
1 tl riivitud apelsinikoort
peotäis mandlilaaste (soovi korral röstitud)
peotäis kuivatatud aprikoose
50 ml apelsinimahla
Pane väikesesse potti hakitud aprikoosid ja apelsinimahl. Keeda 2–3 minutit.
Sega ülejäänud täidise ained paksupõhjalises potis ning kuumuta tasasel tulel kuni auramiseni. Ära lase keema tõusta! Lisa aprikoosid.
Pane jahtunud täidis külmkappi ja lase taheneda, kuni see on piisavalt paks biskviidile määrimiseks.
Vahusta munad suhkru ja riivitud sidrunikoorega kohevaks vahuks. Lisa sidrunimahl. Sega jahu tärklise ja küpsetuspulbriga ning sõelu munavahule. Sega õrnalt läbi.
Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, aja ühtlaselt laiali ja küpseta 170 °C juures 12 minutit.
Võta biskviit ahjust välja, kui see on küps, kuid pole veel pruunistunud.
Aseta lauale ahjuplaadisuurune tükk küpsetuspaberit.
Puista peale õhuke kiht peensuhkrut.
Kummuta kuum biskviit tagurpidi paberile. Tõmba ära biskviidi põhjas olnud küpsetuspaber.
Keera biskviit koos alumise paberiga pikemast servast alustades rulli ning lase jahtuda toatemperatuurini.
Keera rull ettevaatlikult lahti, määri täidis ühtlaselt biskviidile ja keera rulli. Hoia üleöö jahedas.
Kaunista kohupiimakreemi või vahukoore ja värviliste suhkruküpsistega.
Suhkruküpsised
(2–3 plaaditäit)
200 g võid
150 g suhkrut
1 muna
350–400 g jahu
0,5 tl soola
1 tl vaniljesuhkrut
Glasuur
1 munavalge
1 tl sidrunimahla
tuhksuhkrut
looduslikke toiduvärve
Vahusta pehme või soola ja suhkrutega (1–2 minutit). Lisa toasoe muna, vahusta paar minutit. Lisa nii palju jahu, kuni saad pehme tainapalli. Jaga tainas pooleks. Rulli mõlemad pooled kahe küpsetuspaberi vahel 0,5 cm paksuseks. Tõsta rullitud tainas 20 minutiks külmkappi. Vormi külmast tainast kujundid. Küpseta kohe 180 °C juures, kuni küpsise ääred on kergelt pruunid (12–15 minutit).
Valmista kaks erineva paksusega glasuuri: voolavam, mis laiali valgub, ja paksem, mis hoiab pritsides kuju. Sega selleks munavalgele juurde sidrunimahl ja lisa tuhksuhkrut, kuni saad voolava glasuuri. Pane osa sellest kõrvale ja lisa paksema glasuuri saamiseks veel tuhksuhkrut.
Värvi glasuur vastavalt soovile ning jaga väikestesse kilekottidesse. Lõika kotil kääridega ots maha.
Kaunista korraga 2–3 küpsist. Joonista paksema glasuuriga piirjooned, seejärel kata küpsise pind voolava glasuuriga. Lõpuks pritsi teist värvi voolava glasuuriga küpsise pinnale väikesed täpid. Lase kaunistatud küpsistel täielikult kuivada.