Sealiha mustikakastmega
4-le
50 g nisujahu
1 tl paprikapulbrit
veidi soola ja pipart
500 g sealiha (ilma kondita)
50 g sulatatud võid
KASTE:
200 g värskeid mustikaid
2 sl pruuni suhkrusiirupit
0,5 tl jahvatatud muskaatpähklit
0,5 tl jahvatatud kaneeli
soola, pipart
Sega jahu, paprika, sool ja pipar kokku. Paneeri lihatükid jahusegus, aseta õliga määritud küpsetusplaadile ning pintselda sulatatud võiga üle.
Küpseta 30 min 160ºC juures.
Sega mustikaist, muskaatpähklist, siirupist, kaneelist, soolast ja piprast kaste. Kasta sellega liha küpsemise ajal paar korda.
Küpseta liha kuldpruuniks. Serveeri koos ahjukartulite ja värske salatiga.
Mugav mustikapirukas
4-le
TAIGEN:
100 g võid
3 sl suhkrut
1 muna
2,5 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
TÄIDIS:
4 dl värskeid mustikaid
2 sl kartulijahu
2 sl suhkrut
KATTEKS:
25 g võid
2 sl fariinsuhkrut
1 dl jahu
Vahusta või suhkruga, lisa muna ja vahusta kohevaks. Sega jahu küpsetuspulbriga ja lisa võivahule.
Suru taigen pirukavormi põhja ja äärtele.
Kalla taignale mustikad ja sõelu peale kartulijahu ning suhkur. Lõpuks sega või fariinsuhkru ja jahuga ning laota kõige peale.
Küpseta 200º kuumuses 25 min.
Mustikakokteil
4-le
200 g mustikaid
200 g apelsinimahla
400 g maitsestamata jogurtit
1 dl rasvata piima
Purusta mustikad saumikseriga. Lisa ülejäänud koostisosad ja sega mikseriga ühtlaseks vedelikuks.
Vala kokteil klaasidesse.
Lõhe mustikakuues
4-le
800 g lõhefileed
TAIGEN:
250 g pehmet leivasisu
350 g värskeid mustikaid
1 tl mittemagusat pähklikastet
veidi soola
toasooja võid (määrimiseks)
Sega kokku ühtlane taigen. Kata lõhefilee taignaga ning asetavvõiga määritud pannile.
Küpseta 180° temperatuuril 8-10 min.
Lisandiks võid pakkuda hautatudvhooajaköögivilju.
Mustikad vahukoore ja maasikatega
4-le
500 g värskeid või külmutatud mustikaid (võib ka põldmarju)
200 g vahukoort
5 sl suhkrut
kuus suurt ja tervet maasikat
Vahusta vahukoor vähese suhkruga (2 sl). Aseta mustikad pokaali kihiti, pane iga kihi vahele vahukoort ja puista veidi suhkrut. Alusta ja lõpeta pokaali täitmine
vahukoorega.
Kõige peale aseta lehvikuks lõigatud suur maasikas. Soovi korral kaunista pokaal veel mündilehe või lilleõiega.
Mustikasupp
4-le
200-300 g mustikaid
1 l vett
100 g suhkrut
2 sl kartulijahu
Pane mustikad kuuma, suhkruga maitsestatud vette keema.
Lahusta vähese veega kartulijahu ja nirista see peene joana keevasse mustikasuppi, leent kogu aeg segades.
Vältimaks ebameeldivate klimpide tekkimist jätka segamist, kuni supp taas tasakesi keema hakkab. Ära keeda, sest vastasel juhul kaotab kartulitärklis oma paksendava mõju ja supp muutub taas vedelaks.