Kasutegurid
Musti ube tasub süüa, sest need:
– sisaldavad rauda, fosforit, kaltsiumi, magneesiumi, mangaani ja tsinki;
– tänud suurele kiudainete sisaldusele tagavad pikaks ajaks täiskõhutunde;
– aitavad kaasa seedetrakti tervisele;
– võivad avaldada positiivset mõju veresuhkru tasemele;
– mõjuvad hästi südame-veresoonkonna tervisele ning vererõhule;
– võivad aidata hoida vere kolesteroolitaseme normis.
100 g mustades ubades on 113 kcal, rasvu 0,8 grammi, süsivesikuid 18,4 grammi ning valku 8,2 grammi.
HEA RETSEPT: MUSTA OA BROWNIE
Kas teadsid, et ube saab kasutada ka koogis? See on imemaitsev magustoit, mis lisaks veel päris tervislik. Browniet nautides ei tule mõttessegi, et see võiks olla tehtud ubadest…
1 purk musti ube, kurnatud ja loputatud
2 sl kakaod
40 g kiirkaerahelbeid
0,25 tl soola
75 g agaavi- või vahtrasiirupit
2 spl suhkrut
40 g kookos- või oliiviõli (maitsetut ehk rafineeritut, muidu jääb oliivi maitse domineerima)
2 tl vanilliekstrakti
0,5 tl küpsetuspulbrit
100-140 g šokolaadinööpe, sobib ka tükeldatud šokolaad
Pane ahi 180 kraadi juurde soojenema. Aseta kõik koostisosad peale šokolaadinööpide köögikombaini või töötle need saumikseriga ühtlaseks seguks. Seejärel sega sisse šokolaadinööbid ja vala segu õliga määritud väiksemale küpsetuspannile. Soovi korral võid kõige peale lisada veel šokolaadinööpe. Aseta brownie ahju ja küpseta 15-18 minutit, võta ahjust välja ja lase vähemalt 10 minutit jahtuda, enne kui lahti lõikad.
Retseptist saab 9-12 brownie ruutu.