Kena ka kingiks
Nüüd on igaühel oma salanipid ja lemmikretseptid, harjumused ja rituaalid. Uhkusega vahetatakse enda tehtud hoidiseid, purgisuu ümber seotakse veel uhke siidlint – kingitus missugune!
Omatehtud hoidiste puhul tead tooraine päritolu ja plusspoolele tuleb arvestada ka parem maitse ja odavam hind.
Ikka tervislikult
Tähtis pole üksnes moosi või kompoti ilus välimus ning hea maitse, vaid ka see, et hoidises säiliks võimalikult palju toitaineid, mida loodus on aia- või metsasaadustesse pannud.
Marja- ja puuviljahoidiseid tehakse suuresti selleks, et leevendada C-vitamiini vaegust talvel ja varakevadel. Peale C-vitamiini saame aia- ja metsasaadustest teisigi vitamiine, mineraalaineid ning toitaineid, mis on tasakaalustatud toitumises olulised.
Selleks peab aga tooraine olema kvaliteetne ja värske. Marjadest ja puuviljadest tuleb hoidiseid teha siis, kui nende toitainesisaldus on kõige suurem – kui need on söömisküpsed. Erandiks on karusmarjad, sest valmilt on nende koor sitke ja C-vitamiini sisaldus väiksem kui kõvades marjades. Kui soovid karusmarju segahoidistesse lisada, pane need sügavkülmutisse õiget aega ootama.
Jahuta kiiresti
Retseptides on ka soovitus: jahuta kiiresti. See tähendab, et pärast kuuma hoidise purki panekut peab selle kiiresti maha jahutama – nii säilivad kasulikud toitained paremini. Jahutamiseks on kõige sobivam purkidele asetatud külm märg froteerätt.
Populaarseks on saanud ka sügavkülmutamine – sügavkülmutis säilivad aia- ja metsasaaduste tervislikud omadused kõige paremini. Tavalise külmiku sügavkülmaossa suurema pere jaoks muidugi eriti palju ei mahu, kui on soov end kogu talveks ja kevadeks hoidistega varustada. Seepärast on ikka vaja purgihoidiseidki, eriti kui tahta ka selliseid, mida poest ei leia, või kui aiasaadusi on külluses.
Hoidiseid, milles on eri marju ja aedvilju, saab kasutada salatiks, põhiroa lisandiks, pitsa ning võileiva katteks, pannkookide peal või hoopis makaronitoitude sees, suppidele ja kastmetele huvitava maitse andmiseks. Organism saab segahoidistest rohkesti toitaineid, lisaks võib nende valmistamine muutuda kodus põnevaks rituaaliks.
Kirsi-õunamoos
1,5 l kivideta magusaid kirsse
3–4 suurt haput õuna
2–3 kl suhkrut
0,5 kl vett
Puhasta õunad südamikust, tükelda ja hauta vähese veega.
Lisa poolpehmetele õunatükkidele kirsid ja suhkur.
Keeda segu aeg-ajalt segades madalal kuumusel kuni 30 minutit, eemalda vaht.
Tõsta moos ettevalmistatud purkidesse, sule õhukindlalt, jahuta.
Säilita jahedas.
Kirsimoosi võid valmistada ka punaste sõstardega (hõõru punased sõstrad läbi sõela). Hapude kirsside korral vali kõrvale magedamamaitselised marjad või puuviljad, näiteks vaarikad või pirnid.
Vürtsikas õunakaste
1,5 l õunatükke
2 punast mugulsibulat
1 küüslauk
3–4 tšillikauna
1–2 kl suhkrut
2 tl soola
0,5 kl õunaäädikat
0,5 tl valget pipart
2 tl paprikapulbrit
Tükelda õunad umbes 2 cm kuubikuteks (kodused koorega, poest ostetud kooritult).
Haki seemnetest puhastatud tšillikaunad.
Peenesta sibul ja küüslauk.
Hauta neid kõiki koos 15 minutit.
Sega juurde sool, suhkur, õunaäädikas ja maitseained ning hauta veel 15 minutit.
Kalla kaste keeratava kaanega väikestesse steriliseeritud purkidesse, sule õhukindlalt ja jahuta.
Külmkapis säilib pikka aega.
Kaste sobib ketšupi asemel, kastmete ja teiste toitude maitsestamiseks, samuti võileiva katteks.
Kurdlehise kibuvitsa ketšup
1,5 l kibuvitsapüreed
4 kl punaseid sõstraid või tikreid
1 tükeldatud juurseller
2 tükeldatud mugulsibulat
4 sl õli
0,5 kl hakitud piparmündilehti
0,5 tl jahvatatud muskaati
1 tšillikaun
4–5 sl õunaäädikat
1 tl peenpipart
suhkrut, soola maitse järgi
vett vajaduse korral
Valmista kurdlehise kibuvitsa püree (ilma suhkruta).
Hauta köögivilju õli ja veega mõni minut, lisa tikrid või sõstrad ja keeda need pehmeks.
Hautamise lõpus lisa maitsetaimed ja tšillitükid.
Püreesta hautis ja ühenda kibuvitsapüreega.
Maitsesta segu suhkru, soola, pipra ja õunaäädikaga.
Keeda püreed vaiksel tulel pidevalt segades 20 minutit.
Tõsta ketšup ettevalmistatud purkidesse, sule õhukindlalt, jahuta.
Säilita jahedas.
Vürtsikas tikrisalat
2 l poolvalminud tikreid
2 tšillikauna
2 cm tükk ingverit
4 nelgitera
1 tükk kaneelikoort
2 kl suhkrut
1 tl soola
1 kl vett
Keeda hakitud ingver, tšillikauna tükid, purustatud kaneelikoor ja nelgiterad veega läbi, kurna leem kastrulisse.
Keeda puhastatud tikrid selles vürtsikas vees pehmeks (võid purustada saumikseriga), sega hoogsalt.
Lisa suhkur ja sool ning keeda segu tihedamaks.
Tõsta salat ettevalmistatud purkidesse, sule õhukindlalt ja jahuta.
Säilita jahedas.*
Salat sobib hästi linnulihast toitude juurde ja teiste söökide maitsestamiseks.
Mustasõstra-porgandipüree
1,5 l musti sõstraid
1,5 l puhastatud värske porgandi tükke
2 kl suhkrut
2 kl vett
Keeda porgandid väheses vees pehmeks, jäta leem alles.
Püreesta porgandid saumikseriga või aja läbi hakklihamasina.
Lisa suhkur ja keeda koos leemega 15 minutit.
Püreesta mustad sõstrad värskelt (soovi korral võid jätta ka terveks) ja lisa porgandipüreele.
Keeda pidevalt segades 5–10 minutit.
Tõsta püree ettevalmistatud purkidesse, sule õhukindlalt, jahuta.
Säilita jahedas.
Sama moodi valmista punasesõstra-porgandipüree, ainult suhkrut lisa rohkem.