Ürdid ja maitsetaimed talveks tallele

Kodutohter

Aeg on peenral veel rohetavad maitsetaimed ära lõigata ja talveks tallele panna.

Ürdid ja maitsetaimed talveks tallele

 

Ilusal soojal sügisel rohetavad peenral või rõdukastis veel münt, meliss, pune, tüümian ja teised maitsetaimed. Nüüd on viimane aeg need ära lõigata ja talveks tallele panna. Kui pole spetsiaalset kuivatajat, siis ajab asja ära tavaline pöördõhuga ahi. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja laota taimed ühtlaselt peale.
Kuivata 40-kraadises lahtise uksega ahjus, kuni ürdid on krõbekuivad. Säilita klaaspurkides või paberkottides. Kindlasti peab peale kirjutama nime, sest mõne aja pärast pole enam meeles, milline ürt millisesse purki sai pandud.

Maitsetaimi saab ka sügavkülmutada. Valmis võib segada oma lemmiksegu, näiteks tüümian, pune, hakitud petersell ja panna teelusikatäis ürte igasse jääkuubikunõu õnarusse. Vala peale tilk vett ja pane sügavkülma. Sealt on neid hea võtta ja lisada pastakastmetesse, hautistesse või suppidesse. Jällegi oleks hea veekindla viltpliiatsiga peale kirjutada, millised segud millises nõus on.

Kui peenral on veel pikki ülekasvanud tillivarsi, võib sügavkülma panna kotikesed kurkide hapendamiseks. Igasse kotti paar tillivart, peotäis mustsõstralehti ja tükk mädarõikalehte või juurt.

Nii saab ka talvel kurke hapendada. Kui väikseid kurke parajasti pole, võib lõigata pika lavakurgi juppideks ja purki panna.

Sarnased artiklid