Piparmünditarretis
Tarvis läheb:
6 dl magustamata õuna-, viinamarja-, vaarika- või valgesõstramahla
6 dl õunasiidrit (punase marjamahla kasutamisel sobib ka pirni-, metsamarja- vm siider)
2 sl (heledat) veiniäädikat
700 g moosisuhkrut või 1 kg tuhksuhkrut segatuna 1 pk moosipaksendajaga
1 kimp värsket münti
1 kimp värsket piparmünti
1 kimp kuivatatud piparmünti
Lase mahlal, siidril ja veiniäädikal koos kimpu seotud mündiokstega keema tõusta ja hauta neid 5 min tasasel tulel.
Eemalda maitset andnud ürdid ja kurna vedelik läbi tiheda sõela või filterkanga puhtasse keedupotti.
Lisa vähehaaval moosisuhkur või moosipaksendajaga segatud tuhksuhkur ja kuumuta vedelikku, kuni suhkur on täiesti sulanud.
Hõõru kuivatatud piparmündilehed käe vahel peenikeseks puruks, puista läbi hõredama sõela potti ning sega kuuma tarretise hulka. Seejärel keeda tarretist veel 5–10 min.
Tõsta pott tulelt ja lase vedelikul veidi jahtuda, enne kui valad selle väikestesse steriliseeritud purkidesse. Sulge õhukindlalt.
Värske kurgi salat Värska vurtsuveega
2–2,5 kg värskete koorimata kurkide kohta on vaja:
3 sl meresoola
5 dl suhkrut
1 pdl (1,5 l) Värska gaseeritud mineraalvett
3 sl 30% äädikat
4 sl sinepiseemneid
1–2 sl piprasegu (purustatud)
1 tl terapipart (0,5 tšillikauna)
5–6 viilutatud küüslauguküünt
kimp värsket tilli ja tilliõisikuid
peotäis mustasõstralehti, mida saab talvel asendada kimbukese juppideks lõigatud mustasõstraokstega
tükeldatud või viilutatud kurkidele võiks värviks ning maitseks lisada ka 1 kollase ja 1 punase sektoriteks või ratasteks lõigatud paprikakauna
Tee marinaad:
Lahusta sool ja suhkur kõigepealt 0,5 l Värskaga, lisa pipar, äädikas ja seejärel ülejäänud Värska.
Viiluta või tükelda kurgid, paprika ja küüslauk ning haki till kääridega peeneks.
Pane suurema nõu või purgi põhja mõni mustasõstraleht või -oks ja lao neile vaheldumisi kurki koos tilliga, sekka viilutatud küüslauku ja sinepiseemneid, kuni kurgid on otsas ja nõu täis saanud. Kõige peale puista jälle tilli ja pane vajutuseks mõni mustasõstraoks risti-põiki peale.
Vala kõik marinaadiga üle, kata nõu pealt kergema kaane või taldrikuga ja jäta esimeseks ööpäevaks toatemperatuurile laagerduma. Päeva-paari pärast tuleks salat kindlasti külmemasse kohta tõsta.
NB! Salati valmistamine on lihtne ja seda võib teha aastaringselt. Seejuures ei ole vaja midagi kuumutada – kõik, ka marinaadivedelik valmistatakse külmalt, kargelt ja kergelt.
NIPP: Talviseks salatiteoks sobivad hästi ka pikad kasvuhoonekurgid. Paki vajaminevad mustasõstralehed ning tilliõisikud portsudena säilituskottidesse ja pista sügavkülma!
Värska-värskeid kurke võib mekkida juba tegemisele järgneval päeval, need ongi värsked, krõmpsud ja vürtsised. Niisugust salatit ei saa pikemalt säilitada, kuid kaanega kaetult peab see külmikus vastu kuni paar nädalat.
Retseptid: Veronika Nuter