Kaheksale
Tarvis läheb:
2 peeneks hakitud sibulat
2 peeneks hakitud küüslauguküünt
rapsiõli praadimiseks
2 jämedalt riivitud porgandit
2 viilutatud varssellerivart
2 tükeldatud punast paprikat
400 g veisehakkliha
1 tl jahvatatud kaneeli
1 tl tšillihelbeid (või -pulbrit või 1 värske tšillikaun)
1 tl köömneid
800 g purk konserveeritud purustatud tomateid
2 dl vett
2 sl palsamiäädikat
400 g purk konserveeritud kikerherneid
400 g purk konserveeritud punaseid ube
suur peotäis värsket koriandrit või peeneks hakitud peterselli
soola ja pipart
Serveerimiseks:
keedetud riisi
hapukoort või maitsestamata jogurtit
guacamolet (tšilline avokaadokaste, leiad tex-mex-toodete riiulilt)
1. Võta suure diameetriga pott või pann ja vala sinna tubli sorts õli. Kuumuta sibul õlis madalal kuumusel klaasjaks. Lisa küüslauk ja kuumuta, kuni tunned küüslaugulõhna. Tõsta sibula- ja küüslaugusegu kõrvale.
2. Lisa kuumutamisnõusse õli, kuumuta selles porgand ja varsseller, tõsta kõrvale.
Kuumuta õlis kergelt läbi ka paprika ja hakkliha, lisa jahvatatud kaneel, (võimalusel uhmerdatud) tšillihelbed ja köömned.
3. Pane kõik kuumutatud ained ühte suurde potti. Lisa konservtomatid, 2 dl vett, palsamiäädikas ning ohtralt soola ja pipart. Kuumuta keemiseni ja lase madalal kuumusel u pool tundi haududa.
4. Loputa ja kurna hoolikalt kikerherned ja oad. Lisa need koos maitserohelisega hautisele ja kuumuta läbi. Kontrolli ja viimistle maitset. Serveeri riisiga, juurde paku hapukoort või maitsestamata jogurtit ja guacamolet.
5. Taimse roa saad, kui kasutad hakkliha asemel sojakohupiima ehk pehmet tofut.
NIPP: Chilli con carne on ideaalne koolilastega pere roog, sest toidu maitse paar-kolm päeva seistes ainult paraneb ja seda on kerge soojendada. Kasuta ülejääke tortillade täidisena või soojade einevõileibade kattena! Juurde sobivad kapsa-porgandi salat ja roheline salat. Päris pisikeste pereliikmete puhul ära tšilliga mõistagi liialda, või valmista osa toidust nende jaoks hoopis ilma tšillita.