Hõissa, vastlakuklid!

Pille Enden
Jaan Heinmaa

Käes on see aeg aastast, mil oodatud ja armastatud vastlakuklid täidavad kõik poed ja kohvikud.  Kuklid saavad uue ilme, kui küpsetada need hotdogi-saia kujulised. Kui pealt määrida veel tosca-kattega ja lõpuks niristada üle šokolaadiga, siis on tulemus eriti rikkalik ja eriline.

Vastlasaiad tosca-kattega

12 tk

Valmistusaeg 50 minutit + kerkimiseks 55–75 minutit + 10–12 minutit ahjus

Tainas:

2,5 dl piima

1 dl suhkrut

0,75 tl soola

0,5 sl jahvatatud kardemoni

5,5 dl nisujahu

6 g kuivpärmi

75 g pehmet võid

 

Tosca-kate:

25 g võid

1,25 dl mandlilaaste või hakitud pähkleid

0,5 dl heledat suhkrusiirupit

0,5 dl vahukoort

 

Täidis:

200 g kirsi- vm meelepärast moosi

4 dl vahukoort

4 sl suhkrut

30 g tumedat šokolaadi

 

Kuumuta piim 42 kraadini ehk veidi enam kui käesoojaks. Mõõda kõik ained kombaini. Lisa jahu: algul veidi vähem; kui peale töötlemist on tainas liiga pehme, siis vala juurde. Aga mida pehmem tainas, seda pehmemad saiad. Töötle, kuni tainas ei jää enam kausi ja käte külge kinni.

Kui valmistad käsitsi, siis mõõda jahu, pärm ja maitseained kaussi ning sega läbi. Lisa soe piim ja sega ühtlaseks. Lõpuks lisa pehme või ja sõtku 10–12 minutit.

Lase tainal kaetuna 10–15 minutit seista.

Jaga tainas 11–12 tükiks ja vormi neist umbes 10 cm pikkused vorstid. Pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja lase rätiku all 45–60 minutit kerkida kahekordseks. Küpseta 220-kraadises ahjus10–12 minutit.

Mõõda kõik tosca-katte ained kastrulisse ja keeda nõrgal kuumusel u 10 minuti jooksul paksemaks. Määri soojadele saiadele.

Vahusta koor suhkruga. Tee saiadesse horisontaalselt sisselõige või lõika päris läbi, kuidas rohkem meeldib. Pane poolte vahele kirsimoosi ja vahukoort. Sulata tükeldatud šokolaad vesivannil ja nirista saiadele. Lase šokolaadil tahkuda.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid