Kas parapähklid alandavad kolesteroolitaset?

Kodutohter
Parapähkel ehk Brasiilia pähkel. | Shutterstock

Kas parapähklid suudavad alandada kolesteroolitaset kiiremini kui statiinid ja hoida seda madalal isegi kuu möödudes pärast ühekordse portsjoni söömist?

Brasiilia teadlased andsid kümnele mehele ja naisele ainult ühe portsjonina üks kuni kaheksa Brasiilia pähklit. Võrreldes pähkleid mitte saanud kontrollrühmaga parandasid vaid juba neli pähklit nende kolesteroolinäitajaid peaaegu silmapilkselt. LDL-kolesterooli tase oli neil imekspandava kahekümne punkti võrra langenud kõigest üheksa tundi pärast pähklite söömist. Isegi ravimid ei mõju nii kiiresti.

Teadlased tulid 30 päeva pärast tagasi ja mõõtsid katses osalenute kolesteroolitaset uuesti. Lausa terve kuu pärast parapähklite söömist püsis katsealuste kolesteroolitase jätkuvalt madalal.

Kui meditsiinikirjanduses tullakse välja uurimistulemustega, mis on liiga head, et olla tõsi, ootavad arstid tavaliselt ära kordusuuringute tulemused ja alles seejärel muudavad oma ravimeetodeid ning hakkavad patsientidele midagi uut soovitama – eriti veel olukorras, kus tulemused põhinevad ainult kümne inimese peal tehtud uuringul ja tunduvad äärmiselt väheusutavad. Aga kui muudatuste tegemine on odav, lihtne, ohutu ja tervisele kasulik ning eeldab ainult nelja parapähkli söömist kuus, oleks mõistlik uurimistulemusi vaikimisi kasutama hakata, kuni ei ole tõestatud vastupidist.

Ometi ei pruugi rohkem alati parem olla. Nimelt sisaldab parapähkel nii palju seleeni, et vaid nelja pähkli söömine päevas võib ületada seleeni lubatud päevase määra. Süües aga neli pähklit kuus, seda probleemi ei teki.

Allikas: Journal of Nutrition and Metabolism

Sarnased artiklid