Kui rauda on veres üleliia...

Mai Maser
Kodutohter
Ka liigne raud organismis pole hea. | Shutterstock

Mida teha, kui vereanalüüsist selgub, et veres on rauda veidi üle kriitilise piiri. Kas see on ohtlik? Mida tuleks juua või süüa, et seda alandada? Mida vältida? Vastab Mai Maser.

Ohtlikud on nii rauapuudus kui ka -liigsus. Raualiigsuse korral saab nõu anda siis, kui on välja selgitatud selle tekkimise põhjus, mida perearst kindlasti teeb. Seda teadmata on raske aidata.

Põhjusi võib olla mitu. Kuna päevane rauavajadus on milligrammides, siis on ohutut piiri kerge ületada suukaudseid preparaate võttes. Toidust imendub raud halvasti ning on vähe tõenäoline, et liigne rauasisaldus tuleb söömisest.

Väga üldiselt võib öelda, et rauda sisaldavad kõige rohkem veretooted (verikäkid, verivorstid), rupskid ja punane liha. Neid võiks süüa vähem. Samuti võiks menüüst välja jätta kõikvõimalikud pähklid ja seemned. Kuid kõige paremat nõu saab anda perearst.

Miks on liigne raud ohtlik?

Kui rauda napib...

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid