Taimne Teisipäev: hõrk šokolaadivaht

Taimne Teisipäev
Šokolaadivaht. | Taimne Teisipäev

Mis on see müstiline aquafaba, mida aeg ajalt retseptides või restoranimenüüs kohata võib? Tegelikult mitte midagi muud kui kaunviljade keedu- või konservivedelik, mida pea igas majapidamises pärast ubade või kikerherneste tarvitamist üle jääb ning mis tihtipeale leiab tee kraanikausi äravoolu. Eesti keeles nimetatakse aquafabat ka oavedelikuks. Aga mida sellega siis ikkagi ette võtta ja miks?

Aquafabat saab mitmel moel köögis kasutusele võtta ja sellest maitsvaid magusaid ning soolaseid toite valmistada. Enamasti asendatake aquafabaga toitudes munavalget, mis võimaldab teha taimseid toite, näiteks biskviiti, beseed või makroone. Tuleb lihtsalt vahustada oavedelikku, kuni see muutub valgeks kohevaks massiks ega valgu laiali.

 

Aquafabat tasub toitudes kasutada, sest see:

— sisaldab väga vähe kaloreid ning sobib hästi kaalulangetaja toidulauale;

— on hea kaltsiumi, naatriumi, süsivesikute, valgu ning A- ja C-vitamiini allikas;

— on neutraalse maitsega koostisosa kokteilides, smuutides ning küpsetistes;

— võimaldab asendada toitudes munavalget.

 

Hea retsept: suussulav šokolaadivaht

Täna soovitame Sul end premeerida imelise šokolaadivahu ehk mousse’iga. See on uskumatult lihtne valmistada, viib keele alla ning seda süües tunned end justkui tipprestoranis einestamas!

 

Vaja läheb:

1 purgi jagu aquafabat ehk kikerhernekonservi vedelikku (ca 125 ml)

100 g tumedat šokolaadi

1-2 tl tuhksuhkrut

näpuotsatäis soola

 

Valmistamine:

Sulata vesivannil šokolaad ja tõsta kõrvale, lase jahtuda. Vahusta kikerhernevedelik mikseriga tugevaks valgeks vahuks - selliselt, et vahule hakkavad peale tekkima triibud ja vaht ei valgu laiali. Lisa vahule tuhksuhkur ning näpuotsatäis soola, vahusta veel 15 sekundit.

Viimasena lisa vahule aeglaselt juurde šokolaad, sega vahtu lusika või vispliga õrnalt ja aeglaselt, kuni segu on ühtlane. Jälgi kindlasti, et šokolaad oleks jahtunud, sest muidu  vajub vaht kokku.

Tõsta valminud vaht kausikestesse ning aseta külma, lase taheneda. Serveeri koduse moosi või marjadega!

Sarnased artiklid