Toiduained, mida võib alati süüa ja toiduained, mida võimalikult vähe süüa

Kodutohter
Oma toidusedelisse tuleb mõstlikult suhtuda. | Shutterstock

Toitumisteadlane Mai Maser toob välja toiduained, mida võib alati süüa (loomulikult vaid siis, kui ei ole mingit toidutalumatust!) ja mida süüa võimalikult vähe.

Toiduained, mis on alati lubatud

* kana- ja kalkuniliha (ilma nahata!)

* kala (taimeõlis, mitte rasvas praetud)

* makrellid, sardiinid

* väherasvane piim ja piimatooted (rasvasisaldus kuni 1,5%): jogurt, kohupiim, petipiim, kefiir, määrdejuust

* taimeõli (oliiviõli, rapsiõli)

* linaseemned ja -õli

* sojaoad

* Kreeka pähklid ja maapähklid

* määrdeks: või- ja taimeõlisegud, pehmed margariinid

* puu- ja köögiviljad: õunad, pirnid, marjad, kaalikas, kapsas, lillkapsas, porgand, salat, paprika, küüslauk, sibul jm

* kaunviljad (oad, herned, läätsed)

* mais

* kartul

* sojatooted: majonees, võided, juustulaadsed tooted, piim

* täisteraviljatooted: täisteraleib, kaerahelbed, tume riis, täisteramakaronid, tatar

* nisukliid

* munavalge

 

Toiduained, mida tuleks süüa võimalikult vähe

* rasvane sea- ja lambaliha (sisaldavad varjatud rasva ja seega ka kolesterooli)

* searasv

* haneliha

* kananahk ja teiste lindude nahk

* siseelundid: aju, neerud, maks

* rasvased piimatooted: või, võisegu, rõõsk ja hapukoor, juust

* rasvased vorstid (salaami, pekiga verivorst ja verikäkid)

* hakkliha

* suitsuliha ja -kala

* kartulikrõpsud ja ahjukartul

* nisujahutooted: sai, rasvased pirukad, pannkoogid, magusad ja rasvased küpsised

* kalmaar, krevetid, vähid, kalamari, kalamaks

* majonees ja rasvarikkad salatikastmed

* koogid ja küpsetised

* kannukohv

* alkohol

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid