Taimne Teisipäev jagab kolme retsepti, mille abil katta tänavune ülestõusmispühade laud taimselt, tervislikult ja imemaitsvalt.
Taimne pasha
Kevadpühade laual on ikka tavaliselt ka pasha. Naudi see aasta hoopis maitsvat pashat taimses versioonis.
Tofukreemiks
300 g Bon Soya naturaalset pehmete tofut
3-4 spl sidrunimahla
3-4 spl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
0,5 tl soola
Pashakreemiks
2 dl taimset vahukoort (nt Planti kaerakoor, sobib ka ühe purgi kookoskreemi tahke osa)
3 spl margariin/või
3 spl suhkrut
1 apelsini riivitud koor
2 spl sidrunimahla
Täidiseks rosinad, sukaad,kuivatatud ploomid,aprikoosid, marmelaad, pähklid vms
Kõigepealt valmista tofukreem: blenderda kõik koostisosad ühtlases sametiseks kreemiks. Lase tunnike-kaks külmikus maitseid endasse imeda.
Mikserda kokku kõik pashakreemi koostisosad, seejärel sega-mikserda juurde ka tofukreem. Maitse: lisa suhkrut kui soovid magusamat pashat, sidrunimahla, kui eelistad hapukamat. Pea meeles, et kreem tõmbab maitseid korralikult sisse alles mitu tundi hiljem kapis nõrgudes, seega maitsesta julgelt.
Vooderda sõela sisemine osa marliga. Tõsta kreem marlisse ja silu ühtlaseks.
Asteta sõel suurema kausi kohale, vooderda sõelapealne osa marliga nii, et saad sellele asetada midagi rasket, nt purke või pott, et kogu vedelik saaks välja niriseda.
Aseta kauss ööseks külma.
Järgmisel päeval tõsta kauss külmast ja haruta marli sõela pealt lahti. Jälgi, et kogu sõelapealne oleks marlist vaba, et järgmine samm probleemideta õnnestuks.
Kata sõel taldrikuga ja keera taldrik kiire liigutusega ümber, kummutades sõelasisu taldrikule.
Eemalda sõel ja haruta marli pasha pealt ettevaatlikult ära.
Lisa kaunistuseks marju, marmelaadi, suhkrustatud puuvilju, kompotti vms.
Tofu-juustukook
Kevadisele pühadelauale sobib imehästi see kerge, õhuline ja keelt alla viiv toorjuustukoogi taimne versioon.
Koogipõhi:
200 g Digestive või muud küpsised
30 g kaerahelbed
2 spl kookoshelbed
2 spl kookosõli või taimne margariin
Tofumass
650 g maitsestamata tofu
300 g maitsestamata sojajogurt (või muu taime jogurt)
4 spl maisitärklis
4 tl vaniljesuhkur
80 g suhkur
4 spl agaavisiirup
2 tl küpsetuspulber
2 spl sidrunimahl
2 tl riivitud sidrunikoor
soovi korral 1 spl maitsepärm
Marjakaste
130 g külmutatud või värsked marjad
3 spl suhkur
2 tl sidrunimahl
Sulata kookosõli või margariin ning purusta köögikombainis küpsised, kaerahelbed, kookoshelbed ning sulatatud taimne rasv.
Kata lahtikäiv 20 cm diameetriga koogivorm küpsetuspaberiga ning suru küpsisemass vormi põhja nii, et see kataks ühtlaselt põhja ning ulatuks veidi servast üles. Küpseta koogipõhja 190 °C ahjus 12 minutit.
Pane kõik tofumassi ained blenderisse või köögikombaini ning blenderda segu siidiseks massiks.
Vala segu koogipõhja peale ning küpseta ahjus 40 minutit 180 °C juures.
Lase koogil pool tundi jahtuda ning eemalda ettevaatlikult vormist.
Koogi jahtumist oodates valmista marjakaste - kuumuta potis marjad ja suhkur umbes 5 minutit, suru kahvliga marjad katki ning lisa sidrunimahl ning kuumuta veel 2 min.
Serveeri kook marjakastmega ja naudi!
Taimne munavõi
1 pakk tofut
½ tassi taimset majoneesi
1 spl sinepit
⅓ tl musta soola
50 g rohelist sibulat
näpuotsatäis pipart
Pane tofu kaussi ja purusta see kahvliga.
Lisa taimne majonees, sinep ja must sool. Sega läbi.
Raputa peale rohelist sibulat ja pipart.
Määri leivale.