KEVADINE NAADIPIRUKAS
See pirukas on inspireeritud Kreeka köögist, kus erinevate mõrkjate metsikute roheliste taimede söömine veel põlvkond-paar tagasi täitsa tavapärane oli. Kui soovid mahedama maitsega pirukat, siis asenda feta kodujuustuga. Soovi korral lisa täidisesse ka nõgese- ja võilillelehti.
Kaheksale kuni kümnele
Tainas:
200 g võid
200 g hapukoort või maitsestamata jogurtit
350 g nisujahu
näputäis soola
Täidis:
1 sl õli
100–200 g noori naadilehti
1 suurem sibul
400 g pehmet fetalaadset juustu
1 muna
1 tl kuivatatud majoraani või punet
soola ja musta pipart
Taina valmistamiseks sulata või, sega juurde hapukoor/jogurt, jahu ja sool. Sõtku ühtlaseks, pane kuni pooleks tunniks külmkappi tahenema. Jaota tainas kaheks enam-vähem võrdse suurusega tükiks. Rulli välja, aseta pool tainast väiksema ahjuplaadi peale.
Täidise valmistamiseks pese ja nõruta noored naadilehed hoolega. Kuumuta kuival pannil läbi, kuni lehed on “närtsinud”, siis loputa kiiresti külma vee all, suru hästi kuivaks ja haki väiksemaks. Kuumuta pannil õli, lisa hakitud sibul ning prae tasasel tulel 10 minutit, kuni sibul on pehmenenud. Lisa tükeldatud naadilehed, juust, maitseroheline, sool ja pipar, viimasena sega hulka muna (jäta veidi muna ka piruka määrimiseks).
Tõsta täidis tainale ja kata ülejäänud tainaga (soovi korral tee spetsiaalse lõikuriga esmalt kaunistused peale). Suru piruka servad tugevasti kokku, pintselda pealt lahtiklopitud munaga, tee kahvliga mõned torked sisse. Küpseta 200-kraadises ahjus 25–30 minutit, kuni pirukas on pealt kuldne.