Kurgikasvatuse nipid

Tiina Paasik
Shutterstock

Vähe on köögivilju, mis oleks maailmas nii armastatud nagu kurk. Harilik kurk on köögiviljakultuur, keda on kasvatatud juba väga ammustest aegadest. Kurgi kõige suurem väärtus on tema suur vee- ja madal kalorisisaldus. Teda saab kasutada värskelt, marineeritult, konserveeritult või soolatult.

Kurk on roomava rohtse varrega taim, kelle peavars võib kasvada kuni 2,5 m pikkuseks. Juurestik on suhteliselt pinnalähedane, hargnev, põhiline juuremass asetseb 30 cm sügavuses. Isasõied asuvad peavõrse kaenaldes ja emasõied külgvõsudel. Emasõiel on enne õitsema hakkamist näha juba viljaalge. Harilik kurk on risttolmleja, õietolmu kannavad edasi mesilased ja kimalased. Praegusel ajal on aretatud iseviljuvad ehk partenokarpsed sordid, mis ei vaja viljade moodustamiseks putukate abi. Kurgiseeme säilib 6–8 aastat.

Edasi lugemiseks

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid