Tarvis läheb:
2 kg väikesi rohelisi tomateid
suhkrut 1/2- 2/3 puhastatud-tükeldatud tomatite kaalust
5 cm tükk värsket ingverijuurt
1 vanillikaun
1 tl vanillisuhkrut
½ punase paprika kauna ja ½ kollase paprika kauna
1 sidruni värskeltpressitud mahl
noaotsatäis soola
Tee nii:
Lõika tomatid ristipidi pooleks ja eemalda väikese noaga kõik seemned, seejärel tükelda tomatid ja kaalu.
Pane tomatid laiemasse keedunõusse, lisa kooritud ja jämedalt riivitud ingverijuur, sidrunimahl ja suhkur. Poolita vanillikaun pikupidi ning puista nii selles olevad seemned kui ka kaunapoolikud tomatite sekka.
Keeda tomateid tasasel tulel umbes paar tundi, nii et segu pakseneks ja muutuks poolklaasjaks. Põhjakõrbemise vältimiseks raputa potti aegajalt ning suru pinnale kerkiv tomatimass puulusikaga vedeliku sisse tagasi.
Hoidis on valmis, kui tomatisegu hangub taldrikule tilgutamisel täpina ega valgu laiali. Tõsta see väikestesse steriliseeritud purkidesse ja sulge need õhukindlalt.
Nipp: Tomatid saavad eriti mahedamaitselised, kui jätta need töötlemisele eelnevaks ööks likku sooja lahjasse soolvette.