Soola liigtarbimise sümptomid. Millist kahju teeb organismile liigne sool?

Kodutohter
Neeru- kui ka südamehaiguste korral tuleb süüa soolavaest toitu. | Shutterstock

Esimene soola liigtarbimise tunnus on suu kuivus ja janu. Sellele saab abi vee joomisest. Tähtsam on tõsiasi, et neerud suudavad ööpäevas eritada ainult 20–35 g keedusoola. Kui tarvitatud soola kogus on suurem, jääb osa naatriumi kudedesse ja põhjustab vee ainevahetuse tasakaalu muutumise tõttu turseid, kuna naatrium seob rohkesti vett.

Selle tunneb ära liigse soolase toidu söömise järel eriti hommikusest silmade ja sõrmede tursest. Kui turse tekib südame ümber, väheneb südame jõudlus verd pumbata ja tekib südamepuudulikkus.

Seetõttu tuleb nii neeru- kui ka südamehaiguste korral süüa soolavaest toitu. Liigne soolatarbimine ei ole soovitatav ka osteoporoosi, vähktõve, astma ja rasvtõve korral.

Samuti on suur probleem see, et kehas vett sidudes põhjustab liigne naatrium vee kogunemise arteriseintesse. Need paksenevad ja kaotavad elastsuse. Selle tagajärjel veresoone valendik kitseneb ja vererõhk võib tõusta. Kui kõrge vererõhu eelsoodumusega inimene liialdab soolaga, peetuvad organismis nii naatrium kui ka vesi.

 

Mis vahe on meresoolal ja tavalisel keedusoolal?

Meresoolal on enamasti madal puhtuseaste, mis oleneb ümbritseva merevee koostisest ja puhtusest. Meresoolal on suured ja ebaühtlased kristallid, peale naatriumkloriidi sisaldab see ka joodi, magneesiumi ja kaaliumi.

Keedusool ehk lauasool on kaevandatud maa-alustest soolalademetest puhta vee abil. Soolalahusest eraldatakse mitmes järgus vesi ja lõpuks saadakse kuivatatud sool. Selline keedusool on ühtlaselt puhas ning kvaliteetne, kuid samal ajal ka väga suure NaCl sisaldusega.

 

Mille poolest erineb tavasoolast Pan-sool?

Pan-sool on vähendatud naatriumisisaldusega sool. Selles on tavaliselt umbes 25–40% kaaliumkloriidi ja umbes 10% magneesiumsulfaati. Lisaks on Pan-soolas aminohapet lüsiini, mis võtab ära metalli- ja joodimaitse. Selle soola põhiline eesmärk on vähendada naatriumi tarbimist.

Pan-sool on keedusoolast märksa kergem. Kahes teelusikatäies Pan-soolas on sama kogus naatriumi, mis ühes teelusikatäies keedusoolas – sellepärast kiputakse Pan-soola kasutama rohkem. Sel juhul pole vahet, kumba tarvitada, sest naatriumi hulk kokku tuleb ühesuurune.

 

Milliste maitseainetega saab  kõige paremini soola asendada?

Väga hea soolaasendaja on maitseroheline: till, seller, petersell jt. Kaupluse maitseainepakendite tarvitamisel tuleb vaadata nende soolasisaldust.

 

Missugused valmistooted on kõige suurema soolasisaldusega?

Paljud maitsesegud, eriti näiteks puljongikuubikud, on soolased (10 g kuubikus on 5 g soola!). Ka värske liha ja lihatoodete puhul tuleks lugeda märgistust, kuna neile lisatud sool ei kajastu toote nimetuses.

Valmistoidud ja pooltooted üldse on soolased, kuna neile lisatakse soola säilitusainena ja maitseparandajana. Neid võiks võimalusel vältida. Palju soola võib olla hommikusöögihelvestes, juustus, lisatud maitseainesegudes, konservides, vorstis, margariinides, pagaritoodetes, leivas.  

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid