Umbrohugurmee: võilille-karulaugusupp

Ruta Rannu
Võilille-karulaugusupp. | Shutterstock

Kevadised rohelised karulaugu ja võilille lehekesed on oma pea uudishimulikult mullast välja pistnud. Nüüd on suurepärane võimalus rikastada igapäevast toidulauda noore ja vitamiinidest pakatava rohelisega.

Parim aeg murude hirmu – võilille – toiduks tarvitada on enne, kui ta õitsema puhkeb. Hiljem on väärtuslik umbrohi juba lootusetult mõru. Noori ja piisavalt väikesi lehti saab kohe värske salatina tarvitada, vanemaid võib lisada hautistesse või blanšeerida ja kasutada erinevates roogades spinati asendajana. Võilill on tuntud ka kui tõhus maksa puhastaja ja kõhukinnisuse leevendaja.

Selles supis on tasakaalus võilille vürtsikus ja peen kibedus ning karulaugu kerge küüslaugumaitse.

 

Võilille-karulaugusupp

u 1 lliiter võilille noori lehti
1 suur kimp karulauku
1 sl võid
0,5 l vett
200 ml köögikoort
1 sl Dijoni sinepit
soola ja pipart maitse järgi

Haki karulaugu- ja võilillelehed peeneks. Kui kasutad vanemaid või väga mõru maitsega lehti, kupata neid potis keevas soolases vees paar minutit, seejärel nõruta ja pigistada üleliigne vesi välja.
Sulata suures potis või, lisa peenestatud roheline ja hauta keskmisel kuumusel mõned minutid. Lisa vesi ning keeda madalal kuumusel veerand tundi.
Püreesta, kuni tulemus on ilus sametine. Tõsta pott uuesti tulele ja lisa koor. Kuumuta keemiseni ja maitsesta soola, pipra ning soovi korral Dijoni sinepiga.

Sarnased artiklid