1. Koorene lõhesupp porruga
Elu on näidanud, et see lihtsa vaevaga valmiv koorene lõhesupp maitseb ka neile, kes muidu kalasuppi ei armasta!
4 sööjale
50 g võid
törts oliiviõli
1 suur porru
1 suur porgand
4 kartulit
peotäis tilli (koos vartega)
soola-pipart
2 l (kana)puljongit
100 ml rõõska koort (sobib nii 10% kui ka rammusam 35%)
u 400 g lõhefileed
Puhasta porru – eemalda koledad pealmised lehed ning lõika porru pikkupidi pooleks, kuid nii, et juurte ots jääks terveks. Sel juhul avanevad kõik kihid, aga porru ei lagune laiali. Seejärel loputa porru kraani all puhtaks (juureosa hoia üleval, siis pudenevad muld ja liiv kraanikaussi). Lõika porru ristipidi u 1 cm jämedusteks ribadeks. Riivi porgand jämeda riiviga ja tükelda kooritud kartulid suupärasteks tükkideks.
Seejärel pista potti või ja törts oliiviõli ning lase võil ära sulada. Esimesena pane potti porru ja tillivarred, kuumuta neid paar minutit väiksel tulel. Seejärel lisa porgandid. Maitsesta musta pipra ja soolaga (viimast pane vähe, sest puljong on üldiselt üsna soolane). Sega ja kuumuta veel paar minutit.
Lisa kartul ja puljong. Keeda suppi seni, kuni kartulid on pehmed (10–15 minutit). Keemise ajal kontrolli, kas filees ei leidu üksikuid luid, ja lõika siis kalaliha u 1,5 x 1,5 cm kuubikuteks.
Võta pott tulelt. Vala juurde koor ja sega, seejärel lisa lõhekuubikud. Juba mõnekümne sekundiga muutuvad kalatükid silme all heleroosaks ja supp ongi valmis! Eemalda supist tillivarred ning maitsesta rooga värske hakitud tilliga. Maitse ja vajadusel lisa soola-pipart.
Serveerimisel on mõnus kõrvale ampsata ahjusooja saia ürdivõiga.
2. Tummine oa-kruubisupp tomatiga
Toekas supp jahedamateks päevadeks, kusjuures roog maitseb järgmisel päeval veelgi paremini.
4 sööjale
1 suur porgand
2 varsselleri vart
1 sibul
1 loorberileht
1 sl võid
2 sl oliiviõli
soola-pipart
1 l vett
400 g valgeid konservube
3 peotäit odrakruupe
4 suurt küpset tomatit
väike peotäis tüümianilehti
Pane potti või ja oliiviõli, loorberileht ning kuubikuteks hakitud porgand, varsseller ja sibul. Maitsesta soola-pipraga. Kuumuta keskmisel tulel u 10 minutit, segades aeg-ajalt.
Haki tomatid tükkideks, kurna oad, loputa kruubid sõelal ja pane koos veega potti. Lisa ka tüümianilehed. Keeda, kuni kruubid on pehmed (u 20 min), lisades vajadusel vett. Serveeri kohe. Kui soovid suppi järgmisel päeval soojendada, lisa sellele veidi vett.
3. Lillkapsa-karrisupp
Mõnusalt vürtsikas ja soojendav supp, millesse tasub lillakapsast tüdinedes sisse pista ka teisi sügisvilju. Proovi näiteks kõrvitsat, kartulit, maguskartulit vms!
4 sööjale
1 keskmine lillkapsapea
1 porru
väike tilk oliiviõli
1 sl võid
u 2 cm pikkune tükk ingverit
1–2 tl karripulbrit
1½ l vett
200 ml rammusat kookospiima
1 laimi mahl
Lõika lillkapsas väikesteks õisikuteks. Poolita ja pese porru, haki u 1 cm jämedusteks tükkideks. Haki ingver peenikesteks ribadeks või tükkideks.
Pane potti oliiviõli ja või, lase võil sulada. Lisa porru ja kuumuta paar minutit, segades aeg-ajalt. Lisa peeneks hakitud ingver ja karripulber, kuumuta segades umbes minut. Lisa lillkapsaõisikud ja kuumuta veel segades paar minutit.
Lisa vesi ja keeda u 10 minutit, kuni lillkapsas on pehme. Võta tulelt, lisa kookospiim ning maitsesta värskelt pressitud laimimahlaga.
4. Röstitud porgandi püreesupp apelsiniga
Röstitud porgandid annavad sellele supile omapärase maitse ning jahedatel õhtutel on soojendav ingver supis mõnus kaaslane.
4 sööjale
1 kg porgandeid
1 suur sibul
peotäis tüümianilehti
soola-pipart
2 sl oliiviõli
1 apelsini mahl
500 ml porgandimahla
500–750 ml vett
u 2 cm suurune tükk ingverit
Kuumuta ahi 200 kraadini. Lõika kooritud porgandid u 5 cm pikkusteks juppideks ja aseta koos neljaks sektoriks lõigatud sibulaga ahjuplaadile. Puista peale tüümianilehed, soola-pipart ja oliiviõli. Sega kätega läbi, nii et porgandid oleksid õliga koos. Rösti ahjus u 45 minutit, kuni porgandid on pehmed.
Kalla ahjuplaadi sisu potti. Lisa porgandi- ja apelsinimahl ning peenelt riivitud ingver. Kuumuta keemiseni ja lase madalal tulel u 10 minutit podiseda. Püüresta, vajadusel lisa kuuma vett. Maitse ja kui vaja, lisa soola-pipart.